Ovogodišnji program BH Film u svom 17. izdanju donosi 54 naslova. U programu BH Filma u okviru 28. SFF-a bit će prikazano 6 dugometražnih igranih i 12 dugometražnih dokumentarnih filmova, 25 kratkih igranih i dokumentarnih i 11 studentskih filmova.

Okosnicu programa već jedanaestu godinu zaredom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta. Ove godine za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen) takmiči se 11 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, te International Burch University.

O tome koji su najbolji bosanskohercegovački studentski filmovi ove godine će odlučiti glumica Aida Bukva, scenarista i dramaturg Adnan Lugonić i reditelj Marko Šipka. Ovogodišnji program će predstaviti ukupno 24 svjetske i 9 međunarodnih premijera. BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira na to gdje žive i rade.

Kompletan program BH FILM 2022

IGRANI DUGOMETRAŽNI FILMOVI

AFTERWATER, Dane Komljen, Njemačka, Srbija, Španija, Južna Koreja, 2022, 93 min.

BALADA, Aida Begić, Bosna i Hercegovina, 2022, 120 min.

DARKROOM, Lukas Maier, Kanada, 2021, 95 min.

DJECA SA CNN-A, Aida Bukvić, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2021, 86 min.

ILLYRICVM, Simon Bogojević Narath, Hrvatska, Slovenija, Italija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, 2022, 95 min.

PRAZNIK RADA, Pjer Žalica, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, 2022, 113 min.

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILMOVI

BABYBLU – DAS LETZTE ERINNERUNGSSTÜCK / BABYBLU – POSLJEDNJA USPOMENA, Lorenz Bohler, Švicarska, Bosna i Hercegovina, 2022, 55 min.