Anksioznost je intenzivna, pretjerana i trajna zabrinutost i strah u vezi sa svakodnevnim životnim situacijama, a može biti uzrokovana brojnim faktorima. Postoje metode koje pomažu u prevladavanju tog straha, a hrana je jedna od njih.

Postoji nekoliko vrsta anksioznosti s kojima se osoba može suočiti, a jedna od njih je socijalna anksioznost.

Društvena anksioznost ili socijalna fobija uključuje visoku razinu anksioznosti, straha i izbjegavanja društvenih situacija zbog osjećaja posramljenosti i samosvijesti, kao i zabrinutost da ih drugi osuđuju ili negativno gledaju.

Prema studiji koju je proveo Psychiatric Research Journal, najbolja vrsta hrane koja pomaže kod socijalne anksioznosti je fermentirana hrana.

Fermentirana hrana je hrana koja se proizvodi kontroliranim rastom mikroba i pretvorbom sastojaka hrane enzimskim djelovanjem, pretvorbom škroba u jednostavne šećere. Fermentirana hrana pruža mnoge zdravstvene prednosti, uključujući uravnoteženu razinu šećera u krvi, zdravu kožu i podizanje raspoloženja.

Za istraživanje, uzorak mladih odraslih osoba ispunio je mjere samoprocjene konzumacije fermentirane hrane, neuroticizma – široke dimenzije osobine ličnosti koja predstavlja stepen do kojeg osoba doživljava svijet kao uznemirujući, prijeteći i nesiguran – i socijalnu anksioznost.

Postojao je i model interakcije koji je kontrolirao demografiju, opću potrošnju zdrave hrane i učestalost vježbanja. Pokazalo se da učestalost vježbanja, neuroticizam i konzumacija fermentirane hrane značajno i neovisno predviđaju socijalnu anksioznost.

Daljnji rezultati također su pokazali da je konzumacija fermentirane hrane pomogla kod neuroticizma u predviđanju socijalne anksioznosti. Točnije, za one s visokim neuroticizmom, veći unos fermentirane hrane bio je povezan s manje simptoma socijalne anksioznosti.

Istraživanje također sugerira da rezultati ove studije i prethodne studije zagovaraju da fermentirana hrana koja sadrži probiotike može imati zaštitni učinak protiv simptoma socijalne anksioznosti za one s većim genetskim rizikom ako su skloni neuroticizmu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovi rezultati sugeriraju da konzumacija fermentirane hrane koja sadrži probiotike može poslužiti kao niskorizična intervencija za smanjenje socijalne anksioznosti.

Časopis Nutrients kaže da visoko fermentirana hrana i pića koja sadrže prirodne ili aditivne probiotike uključuju jogurt, kefir, kisele krastavce, kiseli kupus, kombuchu, tempeh, miso, kimchi i hljeb od kiselog tijesta.

Vježbanje je još jedna metoda koju možete isprobati ako želite u svoju dnevnu rutinu uključiti više toga, a ne samo fermentiranu hranu.