Romantične veze treba njegovati i one zahtijevaju puno rada. Od obezbjeđivanja da se vaš partner osjeća voljeno i shvaćeno do podjele obaveza na način koji vas dvoje smatrate prikladnim. Ako zanemarite bilo koji aspekt veze, a naročito komunikaciju, lako može doći do problema, pa i do prevare.

Prema mišljenjima nekih stručnjaka, psihologa i terapeuta, razlog broj jedan zbog kojeg žene varaju u vezama je što njihove emocionalne potrebe nijesu zadovoljene.

“Emocionalna privrženost temelj je zadovoljstva u svakoj vezi. Žene žude za pažnjom, podrškom, ljubavlju i brigom. Kada te potrebe ostanu nezadovoljene, osjećaju se frustrirano i iznervirano”, kaže Lea McMahon, savjetnica i profesorica psihologije, i pojašnjava da je to zato što žene imaju tendenciju da pridaju veću važnost ovom aspektu veze, prenosi Index.hr.

“Muškarci često odustaju od problema kao što su nedostatak emocionalne privrženosti i nedostatak komunikacije, dok se najviše usredsređuju na fizičke potrebe”, dodaje McMahon.

Jedna studija iz 2017., objavljena u Journal of Sexual Research, istraživala je razloge nevjere, a u njoj je 495 učesnika koji su prevarili svoje partnere zamoljeno da otkriju zašto.

Analizom njihovih odgovora pronađeno je osam primarnih razloga: ljutnja, samopoštovanje, niska predanost, jednokratni situacijski faktori poput pijanstva, zanemarivanje, seksualna želja za osobom s kojom su varali, potreba za seksualnom raznolikošću i nedostatak ljubavi u primarnom odnosu.

Istraživanje je pokazalo da žene u prosjeku imaju duže veze od muškaraca. Takođe je vjerovatnije da će priznati aferu svojim partnerima.

Ako postoji problem – s emocionalnom povezanošću ili bilo čim drugim u vašoj vezi – za koji se bojite da bi mogao dovesti do nevjere, najvažnije je razgovarati s partnerom.

“Ljudi ne čitaju misli. Ponekad našim partnerima trebaju podsjetnici i uputstva kako bi se brinuli za nas. Direktno komuniciranje o potrebama jedan je od načina da utičete na mogućnost da se one ispune”, kaže Noelle Benach, seksualna terapeutkinja.