Džesi Ford, doktorand sociologije na Univerzitetu u Njujorku, sprovela je studiju koja je pokazala da mladi muškarci nevoljno pristaju na seks mnogo češće nego što se misli.

Intervju sa 39 studenata, koji su protiv svoje volje pristali na seks, otkrio je različite razloge za ovu pojavu.

Samo osam muškaraca priznalo je da je to uradilo u pijanom stanju, dok su ostali naveli da nisu osjetili povezanost, da su bili umorni, da nisu imali kondom, da su željeli drugu vrstu fizičkog kontakta, ili da su pomislili da će ih partnerka u suprotnom smatrati manje muževnim.

“Nisam želio da se nađem u toj poziciji jer je seks za mene tada i dalje bio neka vrsta emocionalne stvari. S druge strane, nisam želio da ispadnem čudan”, navodi jedan od brucoša koji je imao neželjeni seks.

“Pomislio sam na to da bi ta djevojka vjerovatno kasnije prenijela cijelu priču svojim prijateljicama. Bio je tu i nesvjestan pritisak koji nam okolina nameće – da bi momci trebalo da uživaju u seksu u svakoj situaciji”, objasnio je mladić.

Odgovori muškaraca pokazali su prisustvo širokog spektra emocija i predrasuda: strah od sopstvenog sramoćenja ili uvrede partnera, strah da partnerka ne pomisli da su nezreli, pritisak da se uvijek “želi” seks, i svijest o tome da bi seks uvijek trebalo da bude prijatno iskustvo, bez obzira na sve.

Mlade muškarce najviše brine da će ih okolina ismijavati ukoliko odbiju privlačnu ženu; da će biti nazvani “djevicom”, “idiotom”…

“Kada vam djevojka priđe, pomislite ‘U redu, prihvatiću pruženu priliku’ jer se to skoro nikad ne dešava. Veliki broj ljudi iz tog razloga pristane na seks, iako nema stvarnu želju za tim”, istakao je drugi ispitanik.

(B92)