Kao i mnoge biljke oko nas, i maslačak je jestiv.
“Maslačak je jestivo bilje, a kao takvo ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema”, kaže dijetetičarka Nensi Gejb.
Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi.
“Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv. Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli.
Pokušajte da bacite malo svježeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuvati”, kaže Gejb.
Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju.
Završite dinstanjem kuvanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili belog luka. Preko pospite parmezan.
“Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih svježe ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće. Ulje natopljeno maslačkom se, takođe, može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima”, predlaže Gejb.
Pečeni korjen maslačka se koriste uz ukusan napitak sličan kafi.