Banane su omiljeno voće zaljubljenika u fitnes. Savršen su sastojak svakog smoothija, a i neodoljiv međuobrok.

Iako banane ljudi najčešće drže u posudama sa drugim voćem, to možda i nije najbolji način njihovog skladištenja.

Stručnjak za ishranu dr Tamika Sims tvrdi da bi banane trebalo staviti u frižider kad su zrele.

“Mogu se držati na kuhinjskom pultu dok ne sazru, a onda ćete im stavljanjem u hladnjak produžiti trajnost dok kora ne pocrni”, rekla je doktorica.

Prema njenom mišljenju, kad je banana zrela, možete je staviti u kesicu za zamrzivač, pa zamrznuti i onda će trajati do mjesec dana, prenosi Index.hr.

“Banane se ne drže u frižiderima u trgovinama. Ako ih prerano stavite u frižider, to može da doprinese da imaju gorak ukus, promjene boju i ne sazriju”, navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Ako je kora banane oštećena, najbolje je baciti je, napominju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

“To bi moglo da znači da je pokvarena, kao i da je voće možda kontaminirano mikrobima. Također bacite bananu koja je crna, previše mekana ili ima neprijatan miris”, dodali su.