Od trenutka kada se pojavio na tržištu, teški jorgan je izazvao revoluciju u spavanju, a ugledni „Time“ ga je proglasio jednim od najboljih izuma. Može biti težak i petnaestak kilograma, djeluje poput mekog, ali čvrstog zagrljaja i mnogima pomaže da lakše utonu u san i kvalitetnije spavaju.

U čemu je tajna?

DOKAZANI TERAPEUTSKI EFEKAT

Teški jorgani svojom težinom stvaraju ugodan i ravnomjeran dubinski pritisak po cijelom tijelu, tzv. „Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS) koji na organizam djeluje opuštajuće, baš poput velikog toplog i čvrstog zagrljaja. Brojna su istraživanja potvrdila da DTPS dovodi do povećanog oslobađanja hormona (serotonina i melatonina) koji djeluju smirujuće, da podstiče smanjenje nivoa stresa odnosno smanjenje nivoa kortizola (hormona stresa) zbog kojeg srce jače kuca.

Naime, dubinski pritisak doprinosi smanjenju broja otkucaja srca i zatim dolazi do osjećaja smirenosti i udobnosti što je odličan preduslov za kvalitetan san. A kada zaspite, uz teški jorgan ćete sigurno i mirnije spavati jer smanjuje mogućnost pokreta u snu (na primjer, kod sindroma nemirnih nogu). Bez obzira na to da li teško zaspite, teško postignete kvalitetan san ili ste jednostavno imali stresan dan i želite da se opustite, teški jorgan će vam pomoći da se odmorite i time osigurate dovoljno energije i bolje raspoloženje.

 

PUNJENJE OD STAKLENIH BISERA

Prosječni čovjek će trećinu svog života prespavati, a san ne služi samo tome da se tijelo odmori, već igra i važnu ulogu u normalnom funkcionisanju cijelog organizma. Zbog toga je izuzetno važno preduzeti korake pomoću kojih će san biti kvalitetan i miran, a zahvaljujući jedinstvenom sastavu, teški jorgan mogao bi u tome postati vaš glavni saveznik. Naime, fleksibilna konstrukcija teškog jorgana doprinosi opuštanju i boljem snu, a sam jorgan je težak zbog džepova ispunjenih malim staklenim biserima. Koriste se staklene kuglice jer „dišu“ i osiguravaju prozračnost, a njihova težina omogućava prilagođavanje jorgana tijelu. Mekana navlaka pruža posebnu ugodu i toplinu. Važno je dodati i da se jorgan jednostavno održava – dovoljno je da ga redovno protresete i provjetrite.

Težina jorgana varira i treba da ga odaberete na osnovu vaše tjelesne težine (preporuka je koristiti jorgan koji približno odgovara između 10 % i 15% vaše tjelesne težine). Moguće je da će zbog veće težine jorgana pokrivanje na početku biti neobično, pa se savjetuje da se korištenje jorgana postepeno produžuje tokom prvih mjesec dana upotrebe. Takođe, preporuka je da se osobe slabijeg plućnog ili mišićnog kapaciteta prije upotrebe teškog jorgana savjetuju sa svojim doktorom.

Danski maloprodajni lanac JYSK u svom asortimanu pruža sve vrste jorgana, jastuka i madraca za kvalitetan san i zasluženi odmor pa tako i ovu, veoma posebnu vrstu jorgana.