Zbog toga treba znati kakav efekt postiže koja boja kore i prema tome izabrati idealnu bananu za sebe.
Šećer
Zelene banane će s vremenom postati prezrele, a samim time i slađe. Zbog toga banane s tačkicama imaju više utjecaja na nivo šećera u krvi i brže se probavljaju.
Kako sazrijevaju, njihov se glikemijski indeks udvostručuje.
Zbog toga je važno jesti banane koje su još uvijek malo zelene, samo tada će imati efekt stabilizacije šećera u krvi.
Zatvor
S druge strane, veća je šansa da dobijete zatvor ako jedete zelene banane. Nezrela banana može dodatno pogoršati probleme s opstipacijom, piše B92.
Zbog sporog probavljanja jedinstvenih molekula zelene banane, pektinskih vlakana i otpornog škroba, osobe koje već imaju sporu probavu trebale bi izbjegavati nezrele banane.
Ako ipak ne volite prezrele, tačkaste, banane, onda nakon svake zelene banane pijte vodu. Pomoći će vam da izbjegnete ovaj problem.