Trenutak u kom će se kod individue razviti simptomi i ona osjetiti da je bolesna – varira od osobe do osobe.

Pojedini ljudi, zaraženi koronavirusom, uopšte nemaju simptome – ali je moguće da ga šire.

“Kašalj, groznica, umor i bolovi u mišićima uobičajeni su simptomi za gripu i koronavirus”, objašnjava Kristen Kolman, iz Škole javnog zdravlja Univerziteta Merilend.

Simptomi specifični za koronavirus podrazumijevaju gubitak ukusa ili mirisa.

Inače, regularne prehlade imaju tendenciju da razvijaju blaže simptome, uključujući zapušen nos i bol u grlu. Groznica i temperature su češće kod gripe.

Nasuprot neistinitim informacijama na društvenim mrežama – virusi spajanjem nisu oformili novu bolest.

Ali, moguće je dobiti gripu i kovid 19 istovremeno – što je nazvano flurona.

“Infekcija takve vrste može biti ozbiljna i značajno pogoršati vaše simptome. Ako broj slučajeva oboljelih od gripe nastavi da se povećava možemo očekivati više takvih vidova infekcija u narednim sedmicama ili mjesecima”, rekla je doktorka Kolman.

Zbog brojnih sličnih simptoma koje uzrokuju ta tri virusa testiranje je najbolja opcija da se utvrdi od kojih je pojedinac obolio.

Laboratorije su takođe u mogućnosti da analiziraju uzorke raznih respiratornih virusa, uključujući i prehladu. Ali, većina nema kapacitet da ih obavlja rutinski – posebno tokom pandemije kovida.

Vakcinacija pomaže u usporavanju širenja virusa. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je bezbjedno istovremeno primiti vakcinu protiv gripa i kovida ili pak dodatnu dozu vakcine, piše B92.