Svi znamo da “moramo jesti mrkvu za bolji vid”, da je mrkva jedan od najboljih izvora beta-karotena koji ublažava osjetljivost kože na sunce, no mrkva još ima pregršt manje poznatih dobrobiti zbog kojih bi je trebali konzumirati.

Ona također balansira pH vrijednost kože, pomaže u borbi protiv suhoće, potiče regeneraciju stanica i ono najvažnije ako ste u fazi puštanja kose – izvrsna je za zdravo vlasište te za sjajne i jake vlasi. Naravno, možete ga i kupiti, no ovo je sigurno najkvalitetnije ulje koje možete izraditi i sami, pa ga dodati šamponima ili kremama.

Dobrobiti mrkve za rast kose

Mrkva je puna minerala i vitamina koji su korisni za rast kose kao i za naše cjelokupno zdravlje. Mrkva je prepuna hranjivih sastojaka i vitamina poput vitamina A, K, C, B6, B1, B3, B2, E, vlakana, fosfora, kalija itd. I beta-karotena koji su pristojni za kožu, zdravlje i kosu. Beta-karoten kao i vitamini A i E su obilna hranjiva svojstva koja imaju svojstva kondicioniranja. Vitamin C je da potakne dotok krvi u vlasište putem koje dolaze svi nutrijenti koji potiču rast kose. Vitamin A potiče zdravo vlasište koje proizvodi prirodno ulje, sebum na vlasištu, što jača vašu kosu. Vitamin E podržava protok krvi u vlasištu povećavajući kisik u krvi. Ovaj snažni antioksidans pomaže u borbi protiv oštećenja kose i štiti rano starenje.

Kako napraviti ulje mrkve?

Potrebne su vam 2 mrkve (organski uzgoj) te kokosovo ili maslinovo ulje. Operite, ogulite i naribajte mrkve te ih stavite u express lonac s dodatkom ulja po odabiru toliko da prekrije mrkvu. Uključite polagano kuhanje na jako slaboj temperaturi i kuhajte nekoliko sati dok se sve ne pretvori u narančastu tekućinu. Kroz čistu gazu procijedite ulje i stavite ga u staklenu posudu s poklopcem. U hladnjaku ga možete čuvati do šest mjeseci.

Kako ga koristiti?

Kako ulje mrkve potiče cirkulaciju, jača korijen kose i sprječava oštećenja nastala vanjskim utjecajima. Ako želite doživjeti ove promijene na kosi, savjet je da ga koristite svaki tjedan kao masku koja će 30-ak minuta stajati na kosi.