Nova istraživanja pokazuju da postoji hrana za mozak koja može pomoći da unaprijedite mentalno zdravlje. To znači da je zdrava ishrana jednako korisna za tijelo i um.

Prirodni sastojci iz određenih vrsta voća i povrća mogu da održe optimalnu snagu i funkciju mozga, pokazuju rezultati novih istraživanja.

Hrana za mozak

Ako vaša ishrana uključuje dosta bobičastog voća, jabuka i čaja, onda je pred vama blistava budućnost. Sudeći prema studijskim rezultatima, nedavno objavljenim u naučnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, flavonoidi iz sastava pomenutih namirnica mogu da spriječe pojavu Alzheimerove bolesti i demencije.

Kod ispitanika koji su jeli namirnice s najvećim sadržajem flavonoida registrovano je smanjenje rizika za 80% – kaže dr Paul Jacques, epidemiolog, nutricionista s Univerziteta Taft i jedan od autora ove studije i dodaje: “Ovi rezultati su zaista bili zapanjujući i za nas.”

Istraživači su pratili životne navike i opšte stanje grupe ljudi iznad 50. godine, u periodu od 20 godina i do trenutka kad obično počinju da se ispoljavaju znaci demencije. Ohrabrujuće je to što svako, prema mišljenju dr Jacquesa, može da ima koristi od ovog tipa ishrane, bez obzira na dob.

– U prethodnim kliničkim studijama kod mlađih ljudi uočeno je da uvećan unos bobičastog voća, bogatog flavonoidima, poboljšava kognitivne sposobnosti – kaže ovaj stručnjak. “Poruka je jasna: usvajanje zdrave ishrane – najbolje što ranije u životu – može da umanji rizik od pojave demencije”, ističe dr Jacques.

Flavonoidi – da unaprijedite mentalno zdravlje

Flavonoidi su vrsta polifenola, što su korisne hemijske materije iz biljaka bogate antioksidansima. Istraživanja su pokazala da oni mogu da redukuju upalne procese u organizmu, koji su često okidači različitih bolesti, uključujući dijabetes, srčana oboljenja i karcinom.

Inače, postoje različite vrste flavonoida, a efekti nekih od njih analizirani su u studiji. To su antocijanini iz borovnica, jagoda i crnog vina, flavonoli iz crvenog luka, jabuka, krušaka i borovnica, kao i flavonoidni polimeri iz čaja, jabuka i krušaka. Premda su neki od tih flavonoida dostupni u formi suplemenata, njihovo uzimanje direktno iz hrane uvijek je bolja opcija.

– Flavonoidi se najčešće nalaze u sastavu namirnica u kombinaciji s brojnim drugim nutrijentima i fitomaterijama, a upravo njihova interakcija vjerovatno uslovljava ispoljavanje optimalne koristi – kaže dr Jacques i dodaje: “Zbog toga je ishrana, kao izvor najvećih benefita za organizam, uvijek presudna.”

Koliko ih treba konzumirati?

Za ostvarivanje koristi od unosa flavonoida nije potrebno da jedete velike količine namirnica u čijem se sastavu oni nalaze.

– Ispitanici iz naše studije, i to oni s najnižim rizikom od pojave Alzheimerove bolesti, u prosjeku su konzumirali samo sedam do osam porcija borovnica ili jagoda mjesečno (manja šaka ovog voća na svakih nekoliko dana) – kaže dr Jacques. Zapravo, konzumiranje ovih namirnica u bilo kojoj količini, i u bilo kojem razmaku, donosi koristi. Utvrđeno je da su samo ljudi koji praktično baš nikada ne jedu ovo voće izloženi dva do četiri puta većem riziku od Alzheimerove bolesti i demencije.

Zbog toga je važno da što češće uključite borovnice, jagode, kupine, jabuke i kruške u redovnu ishranu. Takođe, steknite naviku ispijanja zelenog i crnog čaja – dovoljna je šolja dnevno.

Da ne zaboravimo i najvažniju stvar: flavonoidi se nalaze i u sastavu namirnica koje mnogi uvijek rado konzumiraju, a to je crna čokolada i crno vino. Zato, ako uživate da popijete po čašu vina uz obrok, neka to onda bude crno, a ukoliko ne možete da zamislite život bez slatkiša – vaš izbor neka bude crna čokolada, piše Ljepota i zdravlje.