Zbog nedostatka prirodnog svjetla i suhog zraka, cvijeće u kući često vene za vrijeme zimskih mjeseci. Zbog toga je potrebno redovno odstraniti suhe listove i uvenule izdanke kako bi biljka mogla lijepo rasti, savjetuju stručnjaci. Cvijeće ne treba biti ni u previše hladnom ni u previše toplom prostoru.

 

Dosta svjetlosti

Svaki put kada provjetravate prostoriju, sklonite cvijeće s promahe, jer nagla promjena temperature ne prija biljkama. Također, biljke treba držati što bliže prozoru, većina vrsta traži dosta svjetlosti, ali nikako tik uz radijatore.

 

Kaktuse treba držati u prostorijama s dosta svjetlosti i ne zalivati ih, osim ako je to baš nužno, ovo pravilo ne važi za božićni cvijet, vrstu kaktusa koja će uskoro ući u period cvjetanja.

 

Zima nije vrijeme za presađivanje, biljke sada miruju pa je najbolje sačekati do proljeća. Ukoliko baš želite ili morate presaditi neki cvijet, nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne.

 

Suha zemlja

Biljke zimi bolje podnose suhu zemlju nego natapanje vodom, tako da ih zimi treba rjeđe zalivati. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju treba zalivati na svaka dva-tri dana i prehranjivati jednom sedmično. Redovno orošavanje listova naročito će prijati drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i biljkama s dlačicama, kao što je afrička ljubičica.