Često se govori o koronavirusu na način ili ste bolest imali ili niste, jeste li bili bolesni i ozdravili. No postoji i sredina u cijeloj priči; procjenjuje se da 10 do 30 posto osoba koje su prethodno bile zdrave, bolest su imale i doživjele samo blagi oblik bolesti – ali se nisu oporavili.

Tu dolazimo do pojma dugi COVID, kada simptomi koji su ostali nakon bolesti mogu uvelike utjecati na život. Nedavno provedena studija u Engleskoj, od strane državnog ureda za statistiku je objavila popis najčešćih simptoma koji se javljaju nakon što ste bolest imali, ali i ne nestaju tako brzo…

Osjećate se potpuno iscrpljeno

Kronični umor je najčešće prijavljen simptom bolesti. Nećete se u ovom slučaju samo osjećati pospano, već nećete moći funkcionirati kao što jeste prije bolesti.

„To je kao da vas netko tuče, i to stalno ponavlja“, rekao je Paul Garner, profesor na sveučilištu Liverpool. Te dodao kako su njemu osobno prva dva mjeseca nakon bolesti bila iznimno teška, da se stanje sad popravlja ali i da dalje osjeća jak umor, ima maglicu u glavi i ne može dobro procjenjivati, a suočavanje s tim je cjelodnevni posao.

Kratkoća daha

COVID-19 je primarno respiratorna bolest i šteta koju učini plućima se može teško popraviti. Iako neki ljudi naravno nemaju nikakvih problema, ono koji su iskusili to stanje mogu zbog njega patiti dugo vremena nakon što su se zarazili. Radi se o drugom najčešćem simptomi dugog COVID-a.

Bole vas mišići

Dr. Anthony Fauci, upozorava kako dugi COVID često ima simptome boli u mišićima i zglobovima, uz temperaturu, umor i kognitivne probleme, poput poteškoća s memorijom. Dodaje kako te osobe dugo nakon same bolesti imaju spomenute simptome koji ne prolaze.

Problemi s koncentracijom

Jedan od čestih simptoma koji se vide kod osoba koje su preboljele bolest je nešto što oni opisuju kao „maglica“ u mozgu, a to se može odnositi i na probleme s kratkotrajnim pamćenjem, gubitkom pamćenja, općom zbunjenosti, problemima s koncentracijom ili se jednostavno osjećaju drugačije nego što su prije same bolesti. Možete dakle imati dugotrajne posljedice a maglica u mozgu je jedan od njih. Ti problemi naravno nisu bezazleni.

Možda imate glavobolje

Jake glavobolje mogu biti uzrokovane širenjem i skupljanjem krvnih žila u mozgu, a problem se može javiti i kod djece.

“Pregledali smo simptome dugog COVID-a kod djece i na žalost primijetili i da se kod njih javljaju, najčešće u obliku umora i glavobolje“, pojasnila je Rochelle Walensky, direktorica centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Upala srca (srčanog mišića)

“Otkrili smo da postoje pacijenti koji su se potpuno oporavili i čini se da nemaju nikakve simptome, no kada ih se pregleda na primjer magnetskom rezonancom, primjećuje se velik broj onih koji imaju upalu srca. Upravo nam takvi podaci govore da moramo biti ponizni sve dokle u potpunosti nećemo razumjeti prirodu ove bolesti“, istaknuo je Fauci, prenosi Ordinacija.hr.