Ako vam je ostalo hljeba, nema potrebe da ga bacate. Donosimo nekoliko izvrsnih načina na koje ga možete iskoristiti.

 Dvopek

Hljeb isijecite na kriške, složite na pleh i pecite na visokoj temperaturi između 10 i 15 minuta.

Popara

Vrlo ekonomičan i brz obrok za koji ne trebate izdvojiti puno novca. U proključalu vodu dodajte ulje i so, a potom i hljeb koji ste isjekli na veće komade. Kuhajte minutu do dvije. Na kraju sve možete preliti kiselim mlijekom, jogurtom, kiselim vrhnjem.

Zapečeni sendviči

Potreban vam je sir, paradajz, luk i prstohvat vlasca i delicija je tu. Hrskav i vruć hljeb je ukusan sam po sebi, pa čak niti ne morate pretjerivati s dodacima koji se mogu sastojati od onoga što imate u frižideru ili onoga što naviše volite. Naprimjer, na krišku hljeba stavite list salame, malo izgnječenog bijelog luka i kockicu sira.

Prezle

Osušeni hljeb sameljite i dobili ste odličn dodatak koji možete koristiti prilikom pohovanja ili pripremanja knedli.

Pizza

Poslažite kriške hljeba u pleh, tik jednu do druge, da budu sabijene. Ako je hljeb pretvrd malo ga pošpricajte mlijekom, u suprotnom je dovoljno da ga premažete uljem ili maslacem. Potom stavite nadjev koji koristite za pripremanje pizze: sos od paradajza, sir, salama, gljive, začini… Pecite doslovno nekoliko minuta, tek da tijesto postane vruće i omekša.

 Pohovani hljeb

Razmutite jaja, uvaljajte u njih kriške hljeba s jedne i druge strane i ispecite na tavi.

Brusketi

Ako su kriške velike presijecite ih na pola. Poprskajte ih maslinovim uljem, dodajte začine po izboru naprimjer bosiljak, ruzmarin, limunov sok… Nadjev je također vaš izbor u što mogu spadati šampinjoni, sir, masline, paradajz… Pecite u pećnici na 200 stepeni 15-ak minuta.