Imate dijabetes ili neko od vaših bližnjih muči muku s ovom bolešću?

Nemasni proteini

Svi znamo da je prvi korak nakon uspostavljanja dijagnoza promjena ishrane. Postoji veliki broj namirnica koji je dijabetičarima zabranjen. Snalaženje s novim jelovnikom može da bude komplicirano, a kako vam dijeta ne bi bila monotona, stručnjaci vam objašnjavaju kako treba izgledati savršeno izbalansiran tanjir za ručak za dijabetičare.

Da biste ga jednostavno pripremili, podijelite tanjir na pola i napunite tu polovinu povrćem koje ne sadrži skrob. Zatim podijelite drugu polovinu na četvrtinu složenih ugljikohidrata i četvrtinu nemasnih proteina. Također, želite da ubacite i manji broj zdravih masti.

Povrće bez skroba (1 do 2 šolje): špargla, brokoli, celer, krastavac, mrkva, kupus, patlidžan, luk, pečurke, paprike, zeleniš (špinat, kelj i slično), tikvica, karfiol. Spremite neko od ovog povrća i napunite polovinu tanjira. Složeni ugljikohidrati (15 g po porciji): smeđa riža, kinoa, ovsene pahuljice, kukuruz, mahunarke, tikva, krompir, svježe voće, sušeno voće, žitarice, hljeb.

Pravilna mjera

Što se tiče prvih pet stavki, mjera je 1/3 šolje, mahunarke 1/3 šolje, tikva 1 šolja, krompir 1/2 šolje, svježe voće 1/2 šolje, sušeno voće 1/4 šolje, žitarice 3/4 šolje, a hljeba uzimajte samo parče.

Proteini: grah, grašak, sočivo, tofu, zelena soja, koštunjavo voće, humus, sve vrste mesa, jaja, jogurt, sir i kefir. Rasporedite sve sastojke s liste, prateći pravilo podjele tanjira i uživajte u raznovrsnoj ishrani.