Kiseli krastavci su jedna od najpoluarnijih salata na našim prostorima i često neizostavan dio za svaku mezu, predjelo ili sendvič.
Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od rijetkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku ljetnjih mjeseci.
Kraj ljeta je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili, vrijeme je da nabavite krastavčiće, a mi vam donosimo jedan od mnoštva recepata koji se mogu naći na web stranicama, a koji je izazvao mnoštvo pozitvnih komentara onih koji su ga prijenjivali.
Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 30 minuta na 80 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.
Priprema po koracima:
1. Krastavce operemo, odrežemo im peteljke, prelijemo vrelom vodom, ocijedimo i ostavimo da se ohlade. Složimo ih u pasteriziranu staklenku zajedno s hrenovim korijenom narezanim na prutiće.
2. Zatim, u lonac s debelim dnom, ulijemo vodu i alkoholni ocat, dodamo sol, šećer, papar u zrnu, na tanke kolute narezan luk, sjemenke goruščice i kada zavrije kuhamo na laganoj vatri 3-5 minuta.
3. Još vruću tekućinu, ulijemo u staklenku s krastavcima, 1-2 cm od ruba.
4. Naginjanjem staklenke i pritiskivanjem krastavaca istisnemo zrak, osiguramo da su krastavci potopljeni u tekućini i staklenku dobro zatvorimo.
Sastojci za 10 porcija:
- krastavac 875 g (kornišona)
- sjemenke goruščice 2.50 žlice
- hren 62.50 g (korijen)
- luk 1.25 glavica
- papar 1.25 žličica u zrnu
- kopar 5/8 vezice
- šećer 93.75 g
- voda 1.25 l
- sol50 g
- ocat 187.50 ml alkoholnog