Grupa Global Witness, koja je radila istraživanje o jednakoj zastupljenosti spolova pri zapošljavanju, optužila je kompaniju Facebook za kršenje zakona o jednakosti spolova, zbog načina na koji se ova društvana mreža bavi prikazima oglasa za poslove.

Oni su rekli da Facebook nije spriječio diskriminatorno ciljanje oglasa i da je njihov algoritam pristrasan u odabiru ko će ih vidjeti.

U istraživanju koje je provela ova grupa gotovo svi korisnici Facebooka koji su vidjeli oglase za mehaničare bili su muškarci, dok su oglase za medicinske sestre u porodilištu vidjele gotovo isključivo žene.

Ravi Naik, advokat za prava na podatke, koji radi za Global Witness, rekao je da je zabrinut zbog toga što bi Facebookovi mehanizmi oglašavanja mogli dovesti do kršenja zakona o jednakosti korisnika društvene mreže.

“To je izuzetno posljedica jer je cijeli poslovni model Facebooka oglašavanje i ako taj poslovni model rezultira diskriminatornom praksom, to podriva sposobnost Facebooka da pravilno funkcionira u ovoj zemlji”, dodao je Naik za BBC.

Iz Facebooka su odgovorili na ove optužbe rekavši da njihov sistem ljudima prikazuje oglase koji bi ih mogli najviše zanimati.

“Naš sistem uzima u obzir različite vrste informacija kako bi ljudima pokušao poslužiti oglase koji će ih najviše zanimati, a mi razmatramo nalaze u ovom izvještaju”, kažu iz Facebooka.