Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata uz mesna jela u zimskim periodima godine, piše mojazimnica.hr

Pečene na roštilju ili pećnici, nije važno kako ćete ih pripremiti sve dok vam njihov okus odgovara i dokle god nakon prerade ostavi onaj dimljeni miris koji upotpunjuje svako jelo.

Priprema je jednostavna, ali mogućnost konzumiranja odmah nakon što ju pripremite svrstava ovu salatu u vrh najpoželjnijih zimnica.

U nastavku vam donosimo detaljne upute kako ispeći papriku, na koje sve načine možete pripremiti te koje su vrste najbolje za ovakav način prerade.

Karakteristike paprike

Paprika je jednogodišnja povrtnica koja se u svojim početcima koristila kao začin. Stabljika paprike može dosegnuti 50 – 80 cm na čijim izdancima se pojavljuju listovi koji su duguljasti i šiljasti i dosežu duljinu do 10 cm. U prirodi se plod paprike pojavljuje od žute, crvene, narančaste do zelene boje. Boja zavisi od zrelosti ploda pa sve do vrste paprike koja se uzgaja.

Struktura ploda paprike sastoji se od vanjske opne koja je u sredini šuplja i ispunjena sitnim bijelim sjemenkama koje su suhe na dodir. Kora paprike je glatka dok joj je peteljka povezana s unutrašnjim sjemenkama koje se nalaze u središtu ploda. Plod paprike može biti raznih oblika sve od okruglih pa do duguljastih te i raznih veličina od malih do velikih.

Male paprike se koriste najčešće kao začini, dok se krupne sorte koriste prilikom pripreme variva, ali i zimnice. Krupnoplodne sorte se najčešće koriste na našem području i najlakše se uzgajaju. Paprike se mogu konzumirati sirove ili prerađene te s obzirom na način prerade dobivamo i različite okuse paprike.

Paprike za preradu

Zimnica od pečenih paprika karakteristične je crvene boje i kada se sjetimo staklenke s pečenom paprikom, crvena boja nam je prva asocijacija. Zbog toga se prilikom pripreme preporučuje koristiti paprike koje su crvene boje i slađeg su okusa nakon prerade, iako neki tvrde da su podjednako dobre i pečene paprike koje su žute ili zelene boje.

Jedna od najpoznatijih sorti paprika koja se koristi prilikom pripreme pečene paprike su Rog. Ako niste u mogućnosti nabaviti ovu vrstu paprike može poslužiti i sorta Kapija. Vrlo je važno da su paprike mesnate kako bi se mogle termički obrađivati, ali i da ostanu kompaktne.

Paprika Rog

Prva na popisu paprika koje trebate koristiti prilikom pripreme ove zimnice upravo je ova vrsta. Svojim mesnatim izgledom i bogatim okusom samo će oplemeniti vašu zimnicu. Savršena je za termičku obradu pečenja i prilikom pečenja neće se raspasti niti skašiti te ćete ju moći vrlo lako oguliti. Ako ju sadite shvatit ćete da donosi veliki urod i da ju je lako uzgajati te ćete imati dovoljno sirovine za preraditi i napraviti zimnice za cijelu godinu. Plod ove paprike zbog svojeg duguljastog oblika pogodan je i za rezanje na filee na koje se režu. Sjemenke koje se nalaze unutar ove paprike nisu brojne stoga ćete ih i lako očistiti nakon termičke obrade.

Paprika Kapija

Još jedna sorta paprike koja se preporučuje, ako niste u mogućnosti nabaviti Rog papriku. Ova vrsta paprike također ima izduženi, mesnat plod crvene boje. Zbog svoje mesnatosti, termička obrada ne uništava plod paprike, kojemu se ni aroma termičkom obradom ne gubi pa se preporučuje i za druge vrste zimnice.

Berba i kupovina

Papriku je u vrtu potrebno brati onda kada dobije žarko crvenu boju koja polako već prelazi u tamnocrvenu boju. Morate samo obraditi pažnju prilikom berbe da vam paprike ne prezriju što može dovesti do truljenja i propadanja ploda. Ako primijetite da je kora paprike smežurana ili jako mekana nemojte ju koristiti za pripremu pečenih paprika jer prilikom termičke obrade može doći do raspadanja paprike pa ju poslije pečenja nećete moći oguliti niti rezati.

Ako papriku kupujete u trgovini ili na tržnici obradite pozornost na vanjsku koru paprike koja kao ni kod branja ne bi trebala biti smežurana niti mekana jer to znači da je ili već stara ili da je već počela propadati. Kod prodavača se raspitajte o sorti koju prodaje kako ne bi pomiješali sorte Rog i Kapiju. Ako imate mogućnost kupite Rog papriku te nju koristite prilikom pripreme pečene paprike. Kora paprike mora biti sjajna i glatka na dodir, a paprika sjajna dok peteljka svijetlozelene boje kako bi znali da je svježe ubrana.

Više o receptima i načinu pripreme pronađite na ovom linku.

Foto: Lifestyle.ba