Dok se svijet priprema za ulazak u eru električnih automobila, vrijeme manuelnih mjenjača polako ističe.

Neki proizvođači planiraju okončati proizvodnju automobila s manuelnim mjenjačima prije nego pređu na potpuno električnu ponudu, a čini se da je i Volkswagen potpisao “smrtovnicu” za manuelni mjenjač, barem tako tvrdi njemački magazin “Auto Motor und Sport”.

Nakon skupe afere Dieselgate i uoči skupe električne budućnosti, VW želi smanjiti troškove više nego ikad ranije, a jedan od načina je pojednostavljivanje ponude pogona. Stoga se njemački gigant okreće automatskom DSG mjenjaču te odustaje od manuelnog, a taj postepeni proces počinje 2023. godine.

Sljedeća generacija automobila će i dalje imati benzinske i dizelske motore, ali ne i treću papučicu. Novi kompaktni crossover Tiguan na tržište stiže 2023 godine, a vjeruje se da će biti ponuđen ekskluzivno s automatskim mjenjačem. Ista priča će biti i s obnovljenim Passatom koji dolazi iste godine uz, dok bi u slučaju ovog modela kupci mogli dobiti samo karavan.

Pomenuti magazin navodi da će manuelni mjenjač iz Volkswagenove ponude nestati do 2030. godine. Ovakva politika će vjerovatno utjecati na ostale brendove u okviru VW Grupe, odnosno na Škodu, SEAT i Audi.

S obzirom na najave da naredni Passat dolazi samo s automatskim mjenjačem, to bi moglo važiti i za sljedeću generaciju Škodinog modela Superb jer dijele platformu i proizvodit će se zajedno u postrojenju u Bratislavi u Slovačkoj.

VW je potvrdio devetu generaciju Golfa, tako da se očekuje da nova Octavia i Leon također izgube papučicu kvačila, piše portal Klix.ba.