WD-40 je američka kompanija koja proizvodi kućne hemikalije, a najpoznatiji njen proizvod je tečnost u spreju koja se koristi za podmazivanje, odmašćivanje, ali i niz drugih stvari. Sprej je izmišljen 1953. godine, a njegovo ime doslovno označava istiskivanje vode, 40. formula. Naime, naučnicima je bilo potrebno 40 pokušaja da dođu do formule za istiskivanje vode, i iz 40. puta su uspjeli.

Najčešće se upotrebljava za podmazivanje šarki na vratima, ali mnogi ga koriste i za brojne druge namjene.

Skidanje naljepnica

Ovaj sprej odličan je za skidanje ljepljivih ostataka etiketa sa staklenih površina. Jednostavno se poprska i ukloni lijepak nekim oštrim predmetom.

Skidanje mrlja od pastelnih bojica

Ljudi s djecom posebno će voljeti ovaj trik. Naime, sprej će s lakoćom ukloniti mrlje boje sa drvenih vrata, a poslije se to mjesto jednostavno obriše krpom. Ukloniće i otiske prstiju s drvenih površina.

Vodonepropusne cipele

Ako želite da vaše cipele budu vodootporne, koristite WD-40 sprej koji se jednostavno poprska po cipelama i potom se obriše krpicom.

Zarđale makaze

Makaze koje su zarđale i ne sjeku dobro, lako će ponovo postati funkcionalne ako ih poprskate ovim sprejom.

Vraća sjaj

WD-40 vratiće sjaj površinama od nerđajućeg čelika, kao što su vrata frižidera ili mašine za pranje posuđa.

Protiv insekata

Može se koristiti i za površine na koje dolaze insekti, a nakon što se sprej nanese, neće ih više biti. Još je jedna prednost i rok trajanja ovog proizvoda koji je zapravo neograničen, iako je zvanični rok trajanja pet godina, prenosi Večernji list.