I kod osoba koje se zdravo hrane moguć je nedostatak ključnih vitamina i proteina, a pojedini znakovi mogu na to da ukažu. Pokazatelji nedovoljnog unosa vitamina su nešto što svakako ne bi trebalo ignorisati.

Lomljivi nokti

Kada vašem tijelu nedostaje željeza, dijelovi tijela postanu slabi i blijedi. Zbog toga nokti mogu da postanu lako lomljivi ili možete imati blijede očne kapke.

Žene koje imaju obilne menstruacije u većem su riziku od nedostatka željeza.

Tijelo željezo dobija iz mesa i morskih plodova. Ovog minerala ima i u špinatu i leblebijama i citrusima, pa bi takve namirnice trebao da konzumirate ako vam nedostaje željeza.

Povišen krvni pritisak

Ako imate povišen krvni pritisak, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

Istraživanja takođe potvrđuju da postoji povezanost između visokog krvnog pritiska i nedostatka vitamina D, piše The Healthy.

Vitamin D tijelo upija iz sunčeve svjetlosti, ali ima ga i u određenim namirnicama kao što su losos, mleko, sok od narandže i gljive.

Grčevi u mišićima

Tijelu su potrebni elektroliti i kalijum da ne bi došlo do grčenja mišića. Simptomi nedostatka kalijuma uključuju pretjerano znojenje, dijareju i povraćanje.

Nedostatak možete nadomjestiti tako što ćete u ishranu ukljičiti sladak krompir (batat), banane i avokado.

Umor

Ako ste često umorni, moguće da vam nedostaje vitamina C. Osim toga, pušači su takođe izloženi većem riziku od nedostatka vitamina C.

Neki od najboljih izvora vitamina C su citrusi, kivi, ananas, paprika, spanać, paradajz i brokoli.

Smanjeno lučenje hormona štitaste žlijezde

Nizak nivo mogao bi da bude povezan sa smanjenim unosom joda. Veoma nizak nivo joda može da smanji proizvodnju hormona štitaste žlijezde, što može da dovede do hipotireoze.

Nizak nivo joda posebno je zabrinjavajuć za trudnice. Njega možete nadomjestiti djelimično konzumirajući morske i mliječne proizvode koji sadrže jod, a ako kuvate sa solju, koristite jodiranu umjesto morske.

Prelomi

Ako imate nedostatak kalcijuma, u opasnosti ste od osteopenije, stanja koje prouzrokuje manjak koštane mase i povećava rizik od osteoporoze i lomova kostiju.

Kosti dostižu maksimalnu snagu oko 30 godina, kada počinju polako da gube gustinu. Zbog toga je važno uzimati odgovarajuće količine kalcijuma.

Najbolji izvori kalcijuma su mliječni proizvodi, poput mleka, jogurta i sira. Osim toga, brojne vrste zelenog povrća su takođe dobar izvor kalcijuma, poput kelja.

Ispucali uglovi usana

Nedostatak vitamina B6 može da izazove određene probleme na koži, poput rascijepa usana ili pukotina u uglovima usana, kao i upaljen jezik. Vitamina B6 ima u leblebijama, tunjevinii, lososu, žitaricama i bananama.