Skoro svaka domaćica, pa i ona manje vješta u kuhinji, ima svoj recept za palačinke.

Ovo je brza poslastica, odličan izbor za doručak, večeru, pa čak i ručak ukoliko se prave kao slane.

Palačinke su sigurno jedan od omiljenih slatkiša širom svijeta.

Koliko se brzo prave toliko brzo i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao.

I tu se javlja glavni “problem” – kada se palačinke ohlade postaju žilave i bezukusne.

Zato vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada se ih tek ispekli, prenosi Telegraf.rs.

Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan posle uživate u omiljenoj poslastici.

Još jedan trik pomoću kog će palačinke i sutradan biti meke i svježe odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 200 gr brašna
  • prstohvat sloli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • ulje za premazivanje tave

Priprema: 

Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica.

Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmješajte.

Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temepraturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podioka).

Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite.

Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.

Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji.