Intenzivni medicinski tretman koji se primjenjuje u liječenju muškog srca mogao bi bitno da pogorša zdravstveno stanje, pa čak i da ugrozi život žene sa istim tegobama, istaknuto je na simpozijumu Evropskog udruženja kardiologa u Beču.

Prema istraživanjima koje je sprovela doktorka Eva Švan sa Univerzitetske bolnice u Linčepingu u Švedskoj, žene imaju mnogo više šanse da prežive srčani napad od muškaraca, ali ako se primijeni neka intenzivna intervencija, poput operacije ili ugradnje bajpasa, smrtnost kod žena je mnogo veća, prenosi stetoskop.info.

Ljekari još ne mogu pouzdano da utvrde zašto je to tako, ali se pretpostavlja da je operacije na ženama teže izvesti, jer one generalno imaju manje srce i krvne sudove, kao i veću sklonost ka krvarenju, pa i najmanja greška hirurga može da dovede do ozbiljnih problema.

Slično je i kod raznih pregleda pri kojima se kamere uvlače u krvne sudove radi uspostavljanja dijagnoze. Drugi razlog za povećanu smrtnost kod žena mogu da budu specifični ženski hormoni, čija uloga još nije sasvim ispitana. Ne manje značajna je i činjenica da su žene sa srčanim oboljenjima u prosjeku za čitavu deceniju starije od muškaraca sa istim simptomima, pa se smatra da i to može da utiče na ishod operacije.

U svakom slučaju, prema preporuci doktorke Švan, ljekari bi trebalo dva puta da razmisle prije nego što ženi sa srčanim oboljenjem predlože operaciju’ i da prije nje ipak sačekaju i vide kako će se bolest dalje razvijati. U studiji doktorke Švan, koja je obuhvatila nekoliko stotina oboljelih, žene sa srčanim oboljenjima podeljene su u dvije identične grupe – jedna sa pacijentkinjama koje su imale operaciju i druga sa onima kod kojih se zadržalo na posmatranju simptoma. U prvoj grupi zabilježeno je osam smrtnih slučajeva tokom perioda od godinu dana, dok je u drugoj bio samo jedan.

‘Veliko je pitanje zašto je to tako’, rekla je doktorka Švan i istakla da se teži da ne bude razlike među polovima, ali da to ne znači da muškarce i žene treba na isti način liječiti, pišu Vijesti.