Hurmašice su tradicionalni bosanski zaliveni desert koji porijeklo vodi iz Turske, a pored baklave i ružica je čest odabir za bajramsku trpezu. Za razliku od njih, priprema hurmašica traje kraće, a zahtijeva i manje sastojaka.
Hurmašice su ime dobile po hurmama, jer se prilikom pripreme oblikuju i redaju oponašajući izgled ovog voća. Godinama su dio bosanske tradicionalne kuhinje, ali i zemalja okruženja.
U Turskoj predstavljaju glavni slatkiš prilikom proslavljanja Ramazanskog bajrama, ali ih prave i za druge prilike.
Recept koji nosi naziv “bosanske hurmašice” pronašli smo na portalu Coolinarika, a donosimo ga u nastavku.
Sastojci:
Za tijesto je potrebno: 2 jajeta, 2 šoljice šećera, 2 šoljice ulja, 7 šoljica brašna, pola praška za pecivo.
Za agdu: 9 šoljica šećera, 11 šoljica vode i 1 limun.
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende (najsitnije rupice).
Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, napravite agdu tako što ćete šećer preliti vodom, dobro izmiješati te kuhati desetak minuta.
Dodati sok od jednog limuna i ostaviti da se ohladi.
Pečene hurmašice preliti agdom i poklopiti da se ohlade.