Niacinamid je dio jedinjenja vitamina B3 i predstavlja sastojak koji je manje poznat i voljen od retinola i vitamina C, ali je bez obzira na to odličan primjer sastojka kozmetičkih proizvoda koji može imati koristi za svaki tip kože.

Postoje određeni sastojci za njegu kože koji su općepoznati i čije dejstvo je razlog što ljudi kupuju određene proizvode. Kada je riječ o niacinamidu, o njemu se nije govorilo sve donedavno, dok dermatolozi nisu počeli dijeliti savjete o njezi kože na društvenim mrežama.

Također, ovaj sastojak česta je preporuka i onih koji bez stručnog znanja, ali dobronamjerno, dijele savjete za proizvode koji su se pokazali kao učinkoviti.

Šta je tačno niacinamid?

Kao jedan dio molekule vitamina B3 (drugi je niacin), niacinamid se prirodno pojavljuje u hrani poput žitarica, ribe, mesa i graha. Oralni unos niacinamida ima koristi za opće zdravlje organizma, dok za kožu vanjska upotreba i nanošenje imaju izvanredne prednosti za sve tipove kože i starosnu dob.

Šta čini za kožu?

Decenije istraživanja pokazale su da pomaže u zaštiti kože od vanjskih utjecaja i oštećenja, posebno od sunca te poboljšava hidrataciju, smanjuje znakove starenja, smanjuje proširene pore, smanjuje mitesere i znatno poboljšava promjenu boje kože i neujednačen ton kože.

Novije istraživanje iz 2019. godine također je otkrilo da je posebno dobar u borbi protiv zagađenja, s kojim se svi svakodnevno borimo, zahvaljujući svojoj sposobnosti da popravi oštećenu DNK i svojim snažnim antioksidativnim svojstvima.

Kao sastojak koji “komunicira sa ćelijama”, niacinamid djeluje s različitim vrstama ćelija kože, podstičući ih da naprave nove, svježe i zdravije stanice koje u konačnici djeluju mlađe. To pomaže u stvaranju gradivnih blokova kože – keramida i keratina, koji čine kožnu barijeru.

Ako je barijera oštećena, kolagen i elastin se raspadaju, a i koža ne može ostati hidratizirana, gubi vlagu i nije u stanju da se izliječi ili popravi – zbog čega se ukupno stanje kože pogoršava.

Da li djeluje na sve tipove kože?

Svaki tip kože može imati koristi od stvaranja niacinamida kao oslonca u svojoj rutini zbog njegove svestranosti – od uklanjanja upala do kontrole viška ulja. Trik je u pronalaženju formule koja je odgovarajuća za vaš tip kože, za šta se treba potrebno konsultovati s dermatologom.

Proizvodi s niacinamidom se najčešće nanose prije hidratantne kreme kako bi ih koža bolje upila te da bi ostvarili bolje rezultate.