Akupunktura je terapija koja proizlazi iz drevne kineske medicine. Odgovarajuće igle se ubadaju u određene tačke tijela u terapeutske ili preventivne svrhe. Pomaže u ublažavanju glavobolja i bolova u leđima, ali se koristi i u preventivne svrhe.

Akupunktura je holistička praksa koja traži osnovni uzrok bolesti i uklanja ga balansiranjem unutrašnje energije. Bavi se širokom mrežom energetskih kanala koji “teku” cijelim tijelom, od vrha glave do vrhova prstiju. Vrlo često se “tačke” u stopalima i rukama koriste za liječenje sasvim drugog dijela tijela.

Cilj je riješiti uzrok pacijentovog problema, obogatiti energiju koja nedostaje ili preusmjeriti postojeću energiju koja stvara bol. Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i njezi (NICE) iz Engleske preporučuje razmatranje akupunkture kao mogućnosti liječenja tenzijskih glavobolja i migrena i hroničnih bolova u donjem dijelu leđa.

Također stimulira oslobađanje endorfina i oksitocina, što dovodi do smanjenja stresa i bolova. Endorfini su “sretni hormoni” koji se oslobađaju nakon vježbanja i zbog kojih se osjećate tako dobro nakon treninga, dok se oksitocin oslobađa tokom dojenja. Stimulirajući oba ova hormona, akupunktura se može pokazati kao efikasan način liječenja depresije.

Kako izgleda tretman akupunkturom

Pacijent treba kod ljekara obaviti preliminarne konsultacije, koje traju između sat i po i dva sata. Ljekar postavlja pitanja o trenutnim simptomima, historiji bolesti, prehrani, načinu spavanja, emocionalnom stanju itd.

Tretmani obično traju između 45 minuta i jednog sata, a upravo se tokom tih sesija akupunkturne igle ubadaju na mjesta koja su posebno propisana za pacijenta. Poboljšanje se obično doživi između tri i šest sesija, iako je ponekad potreban samo jedan tretman.

U svakoj seansi cilj je da pacijent osjeti senzaciju, poznatu kao deqi. Igla se povezuje s energijom ispod kože, a osoba može osjećati trnce ili promjenu temperature. Igle mogu ostati u tijelu i do 20 minuta i u tom periodu one reguliraju i “usklađuju” tijelo.