Husnetu Tupković, poznato lice u bh. modelingu, ovdašnja javnost je upoznala 2013. godine, kada je ponijela lentu Miss FBiH.

U proteklih osam godina, mladu Tuzlanku smo često viđali na modnim eventima, pojavljivala se u spotovima, učestvovala i na još nekoliko izbora ljepote, ponijela lentu Dive turizma na izboru u Srbiji… Danas će i pored toga što je postala prepoznatljivo lice u bh. svijetu mode, za modeling reći da joj je hobi, a da su joj prioritet edukacija i obrazovanje.

Ono čime smo željeli početi razgovor za portal Lifestyle.ba, bio je upravo taj Izbor za Miss FBiH, koji je odredio njen put kada je u pitanju modeling i manekenstvo. Zanimalo nas je kako je došlo do toga da se pojavi na tom izboru i šta joj je taj izbor sve donio kada to posmatra iz današnje perspektive.

-Zapravo me prijatelj prijavio. On je vjerovao u mene više nego ja sama, iako sam mu više puta rekla da neću, ipak me nije slušao. Hvala Bogu, jer da jeste ne bih bila ono što sam sad. Nakon izbora je došao da mi čestita. Tad sam mu rekla: „Šta si mi uradio, šta ću sad“. To mi je donijelo mnogo toga lijepog, poznanstava, novi putevi su mi bili otvoreni. Za mene to nije bio samo ulazak u svijet mode, nego, ulazak u novi život, malo drugačiji od onog na koji sam do tad navikla živjeti.

Od tog izbora je prošlo osam godina. Šta ste u međuvremenu u svijetu mode napravili i da li ste zadovolnji učinjenim, Jeste li mogli više?

-Moda, manekenstvo, fešn svijet mi je sve ove godine bio hobi. Nikad nisam dozvoljavala da moje obrazovanje ili porodica trpi zbog mog hobija. Na svako putovanje, ako se putovanjem mogu nazvati razni  izbori za miss, revije i slikanja unutar BIH, sam išla ukoliko imam dovoljno slobodnog vremena. Donekle mi je i žao što se nisam odvažila da odem van granica naše zemlje i probam nešto i tamo. Imala sam razne ponude međutim, nisam bila u mogućnosti da ih prihvatim. Kada pogledam sa ove vremenske distance šta sam sve postigla, gdje sam bila, sa kim sam sarađivala koliko sam lenti donijela kući. iskreno, pa svaka mi čast,zapitam se šta bih sve postigla da mi je modeling bio primaran.

Spomenuli ste da imate više lenti sa različitih izbora ljepote. Šta danas mislite o njima?

-Mislim da je to u većini slučajeva jedna jako lijepa mogućnost za druženje i da svaka djevojka koja želi da pristupi takvim događajima treba da bude punoljetna. Sigurna sam da neće nigdje zakasniti. Takva takmičenja ti dozvoljavaju da se predstaviš onakvim kakav jesi i da počneš graditi svoje ime. Moram priznati da su izbori bar kod nas prilično „srozani“, ali bez obzira na to pružaju mogućnost da te svijet vidi.

Koliko ste trenutno angažovani u modelingu i može li se u Bosni I Hercegovini živjeti od modelinga?

-Imam povremene angažmane, ništa posebno i ništa intenzivno. Haha… u BiH se teško može živjeti i od redovne prosječne mjesečne plate, a kamo li od povremenog džeparca. Džeparac svakako dobro dođe, pogotovo ako si student pa onda možeš sebi nešto priuštiti novcem koji si sam zaradio. To je poseban osjećaj.

U tom poslu, ili kako ga vi nazivate hobiju, već imate pozamašno iskustvo. Šta bi ste savjetovali djevojkama koje tek ulaze u taj svijet.

-Da budu svoje, harizmatične i da zrače pozitivnom energijom jer mislim da osmjeh i gvozdena vrata otvara.

Čime se danas primarno bavite. Koji su vam profesionalni prioriteti u životu, čime se planirate baviti u narednom periodu?

-Trenutno se pokušavam vratiti izradi mog magistarskog rada. To sam malo zapostavila, ali evo odlučila sam i to da privedem kraju. U narednom periodu kao i u budućnosti želim da se bavim onim za šta sam se i školovala, a to je ekonomija.

Mnoge djevojke iz svijeta mode sve više iskorištavaju društvene mreže kao način zarade kroz saradnju sa potencijalnim sponzorima. Koliko koristite te mogućnosti i možete li se zamisliti u svijetu influencera?

-Jako malo koristim te mogućnosti. Iako imam prilično puno ponuda, ne želim ništa ni dijeliti ni preporučiti mojim virtuelnim prijateljima što sama ne bih kupila i ne bih koristila. Tako da stvarno, kao što za sebe biram ono što smatram dobrim to plasiram i njima. Nemam puno pratilaca na instagramu, ali oni koje imam jesu prave osobe koje su me zapratile svojom voljom, bez da sam ih tjerala na bilo koji način. Ponosna sam na njih.

U čemu je tajna vašeg izgleda i koliko ulažete i vremena i novca da dobra izgledate u svakoj prilici?

-Još uvijek se smatram mladom osobom tako da ne mislim da mi je potrebno ulaganje značajnijih novčanih sredstava u moj izgled. Međutim, kako godine prolaze mislim da bi se održala forma mora se povesti računa kako o ishrani tako i o fizičkoj aktivnosti. Njegujem svoje tijelo i lice tako što ga redovno čistim i koristim maskice i kremice koje su pogodne za moju kožu. Ali sve to ne zahtjeva ni mnogo vremena, ni mnogo novca.

Oni koji vas prate putem društvenih mreža reći će da je smijeh vaš zaštitni znak. Šta nosi najviše zasluga za to?

Što bi rekla Doris Dragović: „…malo mi za sreću tribaa…“, zaisla mislim da je bitno biti zadovoljan životom, to jeste onim što imamo u životu. Naravno da težim i idem ka ostvarivanju viših ciljeva, ali sam sretna zbog svega što sam do sad uspjela i zašto da se ne smijem.

Kako izgleda jedan vaš  dan? Kako provodite vrijeme?

-Moram priznati da i ne znam baš organizovati svoje vrijeme, ali eto nekim čudom sve stignem. Moja dva dana, jedan za drugim su jako rijetko isti. Jedino sto je isto jeste doručak, a to su pahuljiceili musli i čaj. Ostatak dana zavisi od raspoloženja, od vremenskih prilika i od mojih obaveza.  Pomalo istražujem i pišem prijavu za magistarski rad, čitam neke zabavne romane, družim se sa meni dragim ljudima, volim duge šetnje po prirodi, sunčanje… a u sve to ubacim obaveze, ali ih i odlažem koliko god mogu.

Koliko su vam važne u životu društvene mreže. Koliko vremena dnevno posvetite Facebooku, Instagramu…?

-Pa eto sa razvojem tehnologije kompletno društvo ne bi moglo zamisliti život bez društvenih mreža. Provodim dosta vremena na tim platformama. Otprilike oko dva sata svaki dan, ali se isto tako trudim da ne pretvorim svoj život u virtuelni, nego da uživam u pravom realnom životu i, da ga djelimično prenesem i podijelim da mojim prijateljima sa društvenih mreža – istakla je na kraju razgovora Husneta Tupković, koja će Bosni u Hercegovinu slijedeće godine predstavljati na “Miss Superstar World 2021.” u Bodrumu u Turskoj.