Glavna komponenta njege je  pravovremeno i pravilno đubrenje, međutim cvijeću treba pažnja i ljubav, kao i redovni tretmani koji u mnogome mogu pomoći da bude raskošno i lijepo.

Pored organskih dodataka za sobno cvijeće koje možete naći u svim poljoprivrednim apotekama, jednako korisni za biljke mogu biti rastvori iz domaće radinosti, a mi smo pronašli recept za jedan u koji se kunu i iskusni cvjećari.

Da li ste znali da aspirin osim što se koristi u medicinske svrhe, može da pospješi i rast biljaka, kao i da im pomogne da se oporave.

U aspirinu se nalazi salicilna kiselina koja zajedno sa ostalim sastojcima pomaže u rastu biljaka. Aspirin je koristan za sve vrste biljaka bilo da ih gajite u dvorištu ili saksijama jer ih čini otpornijim i pospješuje njihov rast.

Sve što Vam je potrebno za ovaj rastvor je jedna tableta aspirina i jedan litar destilovane vode.

Izmrvite tabletu i ubacite u vodu, promješajte s’ vremena na vrijeme sve dok se tableta ne otopi. Ovim rastvorom možete zaljevati ili prskati biljke jednom sedmično za najbolje rezultate.

Redovnom upotrebom cvijeće postaje bujnije, pospješuje rast, tako što spriječava pojavu gljivica. Aspirin može spriječiti proizvodnju etilena, koji je najveći uzrok zbog kojeg biljke uvehnu.

Aspirin je odličan i za rezano cijeće. I u ovom slučaju aspirin je od pomoći. U vazu sa cvijećem dodajte izmrvljenu tabletu i ono će dulje ostati svježe.