Dr. Semir Osmanagić je istraživač megalitnih i piramidalnih lokacija širom svijeta. Autor je 18 knjiga o drevnim civilizacijama i piramidama koje su prevedene na 17 jezika. Član je ruske Akademije prirodnih nauka iz Moskve i Aleksandrijskog društva arheologa iz Egipta. Doktorirao na tezi o civilizaciji i piramidama Maja u Centralnoj Americi. Pronalazač je bosanskih piramida i prahistorijskih tunela u Visokom i direktor  Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koja rukovodi najaktivnijom arheološkom lokacijom na svijetu.

Dva puta (2007. i 2020.) proglašavan za ličnost godine u BiH. Osmanagić ovih dana boravi u Makedoniji gdje radi istraživanja i energetska mjerenja najznačajnijih makedonskih prahistorijskih megalitnih lokacija, što je bio povod za razgovor za portal Lifestyle.ba.

– Ovo je moja treća istraživačko-promotivna misija i posjeta Makedoniji. Imao sam predavanja i promocije knjiga u Skopju, Velesu, Štipu i Ohridu. Sa svojim timom vršio sam aerijalna snimanja, istraživanja i mjerenja energetskih fenomena u megalitnoj observatoriji Kokino (Staro Nagoričane) i Cocev kamen (Kratovo), Đavoljem zidu (Sveti Nikole), Kanda geoglifu (Ovče Polje), arheološkoj lokaciji Bila Zora (Sveti Nikole), uzvišenju Ostrovica, te geološkim lokacijama Kuklice (Kratovo) i kamene kugle (selo Kokino) – govori dr. Semir Osmanagić na početku.

Šta vas se najviše dojmilo u Makedoniji i koji lokalitet je najzanimljiviji?

– Makedonija je jedna od najljepših zemalja koje posjećujem. Pitoma, plodna, svih nijansi prirodne zelene boje, ukusne i mirisne hrane, ljubaznih domaćina. Kokino i Cocev kamen su posebna mjesta. Ona su dokaz da su drevni preci na makedonskom tlu poznavali astronomiju, kalendar i matematiku. Živjeli su u skladu s prirodom. Pratili su cikluse sunca, od izlaska i rađanja novog života do kompletiranja ciklusa, zalaska sunca na zapadu i sticanja mudrosti i strpljenja. Ostvarili su balans fizičkog i duhovnog. U kamenu su zapisane mnoge informacije, samo ih treba znati čitati.

Šta trenutno radite, koji projekat vam je u prvom planu?

Fokusiran sam na projekt istraživanja bosanskih piramida i praistorijskih podzemnih tunela u Visokom (BiH). To je postala najaktivnija arheološka lokacija u svijetu u posljednjih 16 godina na kojoj rade na stotine volontera iz čitavog svijeta, naši radnici i veći broj nezavisnih istraživača. Pored arheološkog aspekta, ovaj projekat ima multidisciplinarni naučni, energetski, duhovni i ljekoviti aspekt. Na čelu sam nevladine Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” sa pedesetak zaposlenih, koja se u potpunosti samofinansira. Pored rada u Visokom, istražujem brojne megalitne i piramidalne lokacije na svim kontinentima i autor sam 18 knjiga o drevnim civilizacijama prevedenih na 17 jezika.

Šta je ono što planirate u skorijoj budućnosti?

– Planovi za budućnost su ambiciozni, uprkos neveseloj situaciji u svijetu. Kupili smo dosta parcela na Bosanskoj piramidi Sunca te u blizini ulaza u kompleksu Ravne gdje smo pronašli ukupno pet ulaza u podzemne tunele. Arheološki radovi će trajati u narednih 100 godina. Ali, izgradnjom prelijepog arheološko-turističkog parka postali smo i kutlurna oaza s brojnim koncertima, predavanjima, promocijama knjiga, plesovima, sesijama joge i meditacija, edukacije za najmlađe, novom pristupu nutricionizmu. Ukratko, zdravijem načinu života i povratku prirodnom čovjeku.

Da li uskoro možemo očekivati u vašu novu u knjigu?

– Umjesto pisanja novih knjiga u posljednih godinu dana, vrlo sam aktivan na snimanju dokumentaraca iz regiona i svijeta. Tu mi je fokus, jer ljudi sve manje čitaju, a više gledaju.

Vidimo i da tokom boravka u Makedoniji snimate dokumentarne filmove. Kada ih i gdje možemo vidjeti?

– Nakon ove posjete Makedoniji, radićemo na montaži šest dokumentaraca koji će biti spremni ovog ljeta. Prvo idu na naš službeni youtube kanal ‘BosnianPyramidsTV’, zatim na nekoliko televizija u BiH, ponudićemo ih raznim makedonskim TV kućama te u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle, naši jezici. Mi govorimo sličnim ili istim jezicima, dijelimo tradiciju i običaje, klimu i podneblje, smijemo se istim stvarima te tugujemo zbog istih stvari.

Koja je Vaša slijedeća destinacija?

– Moja putovanja od marta 2020. do danas su ograničena na zemlje u koje mogu normalno putovati: BiH, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Prve tri zemlje sam detaljno pokrio, sada slijede Crna Gora i Albanija i njihovi praistorijski megalitni monumenti.

Šta biste preporučili Makedoncima?

Imam dvije poruke za Makedonce. Prvo, da budu ponosni na svoju prošlost, sjajne praistorijske lokacije koje treba da istražuju, čuvaju i promovišu širom svijeta. Druga je da me posjete u Bosanskoj dolini piramida gdje ćemo ih toplo dočekati i gdje će imati nezaboravno iskustvo.