Program za razvoj mladih talenata kompanije Huawei Technologies “Seeds for the Future” pokrenut je u Bosni i Hercegovini prošle sedmice sa učesnicima Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Banjoj Luci. Mladi studenti prošli su treninge o 5G tehnologiji, AI, cloud serverima, i naučili teorije o liderstvu, te upoznali se sa kineskom kulturom.

Program Seeds for the Future pokrenut je 2008. godine, a već dugi niz godina održava se u sjedištu kompanije Huawei Technologies u Šenženu u Kini, gdje su studenti iz čitavog svijeta dolazili da pohađaju program, a na stotine njih iz Europe. Tokom programa, polaznicima je omogućena posjeta Šenžen-u, te su se  upoznali sa tehnologijama koje je razvila i primijenila vodeća svjetska kompanija za informaciono-komunikacijsku tehnologiju Huawei. Primarni cilj projekta “Seeds for the future” je omogućiti studentima sticanje stvarnog i praktičnog iskustva iz prve ruke. Zbog pandemija Covid-19 virusa, Huawei je organizovao program za talente u digitalnom prostoru u obliku jednosedmičnog intenzivnog online treninga, a nakon pandemije, program će se ponovno nastaviti u Kini.

Tokom 2021. godine, više od 20 studenata sa univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, pohađali su globalni program “Seeds for the future” i dobili priliku da uče o najnovijim tehnologijama. Pored 5G mreže, online intenzivni digitalni kurs pružio im je uvid o cloud serverima, umjetnoj inteligenciji, a također ih je naučio teorijama liderstva te im pomogao im da se bolje upoznaju sa kineskom kulturom. Također, studenti su učestvovali u grupnom projektu “Tech4Good“ čiji je cilj bio prepoznati socijalni i/ili ekološki problem i smisliti kreativno rješenje koristeći tehnologiju. Studenti iz Bosne i Hercegovine učestvovali su u globalnom programu “Seeds for the future” zajedno sa studentima iz Albanije, te na kraju programa su uspješno položili ispite i dobili Huawei „Seeds for the future“ certifikate, kao i ostale nagrade.

Xu Kun, generalni direktor Huawei BIH: Budućnost leži u rukama mladih talenata

Gospodin Xu Kun, generalni direktor Huawei BIH održao je govor u kojem je istaknuo da je informaciono-komunikacijska tehnologija u velikoj mjeri promijenila poslovne modele i očekivanja klijenata, pa su stoga ovakvi treninzi postali ključni za podučavanje mladih talenata kako da se nose s izazovima modernog, digitalnog i poslovnog doba. Gospodin Xu Kun također je izrazio zahvalnost univerzitetima u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, koji su pomogli u promociji i uspješnoj realizaciji programa.

“Ponosni smo na studente iz Bosne i Hercegovine i njihovo znanje je apsolutno usklađeno sa ostatkom svijeta” – rekao je gospodin Xu Kun, direktor Huawei BIH.

Gospodin Radivoje Pajić, šef kabineta Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine prisustvovao je ceremoniji zatvaranja “Seeds for the future” i održao govor o važnosti obrazovanja mladih talenata i potrebama tržišta za vještim, mladim umovima u procesu digitalizacije društva.

Također, profesor Miralem Mehić sa Univerziteta u Sarajevu ukazao je na važnost obrazovanja i razmjenje znanja, te na samu važnost projekata poput “Seeds for the future”.

Utisci učesnika “Seeds for the future” 2021

Na kraju programa studenti su dali svoje utiske o projektu, kao i savjete za napredak.

„Prezadovoljan sam „Seeds for the future“ programom, a Huawei iLearninX platforma je sjajan izvor informacija koji planiram da nastavim koristiti. Dobila sam priliku da se upoznam sa najsavremenijom tehnologijom, a za mene lično možda najvažnijim dio programa je upoznavanje s drugim studentima i grupni projekt koji smo radili zajedno. ” rekla je Branka Bešlić, učesnica “Seeds for the future” 2021. godine.

„Seeds for the future bila je sjajna šansa za mene da steknem znanje i shvatim šta je potrebno da bih bio vođa, da razumijem kinesku kulturu i da razumijem kako grupne projekte treba pravilno raditi. Zahvalan sam Huaweiiu, ali i svim novim prijateljima iz Seeds for the future programa”, rekao je Haris Merdan učesnik “Seeds for the future” 2021. godine.