U Los Angelesu je sinoć održana dodjela Oscara, a u utrci za najprestižniju filmsku nagradu je i film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić. Bh. rediteljica je na ceremoniju došla u kreaciji bh. dizajnerice Irme Saje.

Dizajnerica Irma Saje je u razgovoru za Klix.ba istakla kako činjenicu da Žbanić na dodjeli Oscara nosi njenu kreaciju smatra velikim uspjehom.

“Vjerujem da je ovo jedan od najvećih događaja u svijetu na kojem bi jedan dizajner želio da bude prikazana njegova kreacija. Posebna mi je čast što moju kreaciju nosi Jasmila Žbanić. Još uvijek nisam svjesna veličine svega toga. Nisam željela preuveličavati osjećaj sreće zbog svog uspjeha prvenstveno zbog onoga što je Jasmila ostvarila”, rekla je Saje dodavši kako fokus treba ostati na bh. rediteljici.

Dizajnerica se zatim osvrnula na dugogodišnju saradnju s rediteljicom, ističući kako je upravo ona dizajnirala i haljinu koju je Žbanić nosila na velikoj premijeri “Aide” u Veneciji.

“Kreiram i njenu radnu odjeću, od odjeće kao što su hlače, košulje i bubrezi, koje koristi tokom snimanja filmova, do svečanih haljina. Na neki način je iz sjene pratim kroz kompletno ovo iskustvo i posebno sam vezana za čitav proces”, emotivno govori.

Saje govori kako je iza cijele ekipe vrlo turbulentan period koji je počeo 15. marta objavom nominacije, a tokom kojeg je ona kreirala odjevne kombinacije za rediteljicine intervjue na Zoomu: “Posljednjih nekoliko mjeseci je bio vrlo interesantan period jer se zbog nemogućnosti direktne komunikacije razvio tzv. ‘Zoom fashion’ te smo imale jedno zanimljivo iskustvo kreiranja gornjih dijelova odjeće jer su to okolnosti zahtijevale. Bilo je veoma uzbudljivo”.

Naposljetku dodaje kako je o haljini za dodjelu Oscara počela razmišljati odmah nakon proglašenja nominacija.

“Tematika filma koji je Jasmila napravila ne može biti zanemarena i ne možemo se odmaći od toga. Iako je riječ o haljini za ceremoniju dodjele, nismo željele praviti neku zanimljivu i slobodnu kreaciju. Uvijek smo se vraćale na činjenicu da haljina treba biti elegantna i lična te da tako opet ispričamo smirenu priču. Dakle, fokus je bio na Srebrenici i činjenici da ta tema zaslužuje dostojanstvenost i eleganciju”, zaključila je.

Podsjetimo, Žbanić i “Aida” sinoć ipak nisu dobile Oscara. U kategoriji najbolji strani film pobijedilo je dansko ostvarenje “Another Round”.