ineska platforma za postavljanje video snimaka je danas blokirala pristup djeci ispod 13 godina na aplikaciji TikTok i koristiće vještačku inteligenciju da potvrdi godište korisnika, nakon nedavne smrti desetogodišnje djevojčice iz Palerma koja je izvršila samoubistvo vješanjem u Blekaut (onesvješćivanje) izazovu.

Nadzorno tijelo Italije će procijeniti efikasnost mjera koje je objavio TikTok, prenijela je ANSA.

Nakon smrti djevojčice 21. januara, uslijedio je slučaj žene (48) iz Sirakuze na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video snimka na TikToku, na kojem se vide muškarac i žena kako obmotavaju ljepljivu traku oko usta i nosa, u još jednom Blekaut izazovu

Istražitelji su, u međuvremenu, proširili istragu povodom smrti djevojčice iz Palerma, postavljajući pitanja Fejsbuku i Instagramu kako je bilo moguće da otvori naloge na njihovim platformama.

Fejsbuk je poručio da će potpuno sarađivati sa istražiteljima, a što se tiče uticajne TikTokerke iz Sirakuze, policija je otkrila da je postavila još snimaka, uz pomoć kojih je došla do 730.000 pratilaca raznih uzrasta.

Oni prate oko 20 opasnih izazova, uključujući udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju klještama i inscenirano lomljenje ruke loncem za kuvanje.

Sve izazove je izvela žena iz Sirakuze, a svi njeni video snimci su uklonjeni.