Da li ste znali da sirće može ukloniti kamenac, bakterije, masnoću, da je efikasan i kao neka hemijska sredstva za čišćenje.

Donosimo najmanje 20 razloga zašto trebate imati veću kolilinu sirćeta u kući, te zašto ga sve možete koristiti.

1. Sredstvo za čišćenje možete napraviti sami od 1/4 šoljice sode bikarbone i jedne supene kašike tekućeg deterdženta. Uz malo destilovanog sirćeta dobit ćete kremasturu teksturu.

2. Sirće će odlično ukloniti kamenac. Ostavite ga ostavite da djeluje bez dodatnog ribanja i četkanja, samo ga nemojte upotrebljavati na površinama poput mermera, granita i škriljevca. Za čišćenje hroma napravite smjesu od dvije supene kašike soli i jedne supene kašike bijelog sirćeta da dobijete pastu.

3. Sirće će ukloniti i rđu s metalnih predmeta. Na primjer šarafima, maticama i sličnim predmetima možete lako vratiti sjaj ako ih stavite u posudu s vrelim sirćetom. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode da sirće ne ošteti metal.

4. Kuvalo za vodu možete očistiti po istom principu. Budući da je voda kod nas prilično tvrda i kamenac se brzo nakuplja, možete jednom nedjeljno, ili češće po potrebi, umjesto čiste vode, prokuvati razrijeđeni rastvor vode i sirćeta kako biste uklonili kamenac iz unutrašnjosti aparata. Isto će djelovati i rastvor na sobnoj temperaturi, ali će postupak biti nešto duži, odnosno moraćete sirće da ostavite sat ili dva, a zatim isperite kuvalo sa običnom vodom.

5. Glavu tuša možete takođe očistiti od kamenca tako što ćete ga potopiti u toplo, ne vrelo sirće. Kamenac ćete ukloniti i ako sirćetom natopite krpu kojom ćete omotati dršku tuša i ostaviti oko 20 minuta do pola sata da djeluje. Ovo je vrlo praktično za one metalne dijelove koje ne možete da poptopite u posud. Ukoliko bude potrebno ponovite postupak još jednom.

6, WC šolja će zablistati ako u nju ulijete razrijeđeno bijelo sirće i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga operite četkom i pustite vodu. Izgledaće kao nova.

7. Odvode u kući ili stanu možete očistiti izlijevanjem rastvora koji ste dobili od jedne šoljice sode bikarbone i jedne šoljice toplog bijelog destiliovanog sirćeta. Ostavite da djeluje pet minuta, a zatim pustite toplu vodu u odvod da se ispere.

8. Razmjer od pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice tople vode poslužiće za čišćenje kante za smeće i ukloniti neugodne mirise.

9. Želite da očistite mikrotalasnu peć? Pomiješajte 1/2 šalice bijelog destilovanog sirćeta i 1/2 šoljice vode i to ulijte u posudu koju smijete staviti u mikrotalasnu i upalite da se ugrije. Pare će očistiti sve pore u unutrašnjosti mikrotalasne i ukloniti sve mirise hrane. Nakon toga prebrišite čistom i suvom krpom.

10. Mašinu za suđe možete očistiti tako što ćete u nju staviti šoljicu bijelog destilovanog sirćeta i pustiti je da odradi cijelo jedno pranje. Ovako ćete ukloniti sve mirise koje je vaša mašina za suđe eventualno “pokupila”, a biće uklonjeni i ružni tragovi deterdženta. Ovaj postupak preporučuje se jednom mjesečno.

11. Plastične posude za čuvanje hrane možete očistiti tako što ćete suvu krpu pokvasiti sirćetom i njome prebrisatiposude iznutra i spolja kako bi svi mirisi hrane nestali.

12. Predmete od mesinga i bakra očistićete ako napravite mješavinu od 2 kašike kečapa i 1 kašike bijelog sirćeta. Nanesite na čistu krpu i time ispolirajte predmete.

13. Riješite se mrlja od znoja ispod pazuha. Prije nego stavite omiljeni komad odjeće na pranje u mašinu za veš, područje na kojem su vidljive te ružne mrlje natopite bijelim sirćetom i ubacite na pranje. Mrlje će nestati.

14. Želite da se riješite mrava? Poprskajte čisto sirće ispred ulaznih vrata i na vanjske okvire prozora. Ukoliko primjetite da se u vaš prostor uvlače kroz neki drugi otvor, tretirajte ga na isti način.

15. Da biste uklonili cijenu ili neku naljepnicu sa nekog predmeta na kojem je ostao ružni trag papira ili lijepka, područje ostavite prekriveno krpom koju ste natopili bijelim destilovanim sirćetom. Ostavite da djeluje preko noći.

16. Da biste očistili prljavi sunđer, potopite ga u bijelo destilovano sirće, a zatim isperite nekoliko puta hladnom vodom, te ostavite da se osuši. Najbolje je da se suši na suncu.

17. Vaše cvijeće duže će živjeti ako u vodu kojom ga zalijevate dodate dvije do četiri supene kašike bijelog sićeta. Nemojte se začuditi ako uskoro primjetite da lišće biljke jače sija.

18. Četkice od suhe i tvrde boje možete takođe očistiti sirćetom. “Kuvajte” ih u loncu s bijelim sirćetom, a prije toga ih ostavite da odstoje najmanje jedan sat u sirćetu na sobnoj temperaturi. Nakon što ste odradili cijeli postupak, četkice ocijedite i isperite čistom vodom.

19. Za uklanjanje tragova u dječjim bočicama ispunite ih mješavinom istog omjera tople vode i bijelog sirćeta i ostavite da odstoji barem sat, zatim očistite četkom.

20. Ako imate malo dijete i desi se ‘nezgoda’ u krevetu, tragove urina na madracu uklonićete ako isperete površinu razrijeđenim sirćetom i vodom. Nakon što ste to oprali, područje pospite sodom bikarbonom i čekajte da se osuši. Soda će povući neugodne mirise iz madraca, a nakon što se površina osuši samo je iščetkajte.