Sektor Rebro u Blagaju je najmlađe penjalište a doživjelo je najveću ekspanziju u zadnjih par godina. Nalazi se na visini od 310 m, 20 minuta hoda markiranom planinskom stazom od parkinga u podnožju kulturnoistorijskog spomenika -Tvrđave Herceg Stjepana.

Takođe u Blagaju postoji mladi penjački klub – Blagaj Climbing i Eko centar Blagaj u blizini penjališta koji su prihvatili ideju sa oduševljenjem te se ponudili za pomoć u realizaciji što nam je bilo od velikog značaja.

– Vremenom se uočio nedostatak prirodnog skloništa oko penjališta. U slučaju iznenadne vremenske nepogode, dešavalo se da se oprema penjača nakvasi te se tako ošteti jer penjač ne stigne na vrijeme pokupiti svu opremu i doći do baznog kampa ili parkiranog vozila gdje se može skloniti. Također se ukazala i potreba za prostorom gdje se sportisti mogu presvući, smjestiti, raskomotiti i pripremiti za penjanje i tamičenje – istakli su iz ovog kluba.

Ideja je potekla od Zorane Ugljen (arhitekte i penjača) i  njenog supruga penjača i trenera  koji vodi ASPK Neretva iz Mostara -Vedran Ugljen, da se napravi prostor gdje se penjači mogu skloniti. On se vec duži niz godina  bavi afirmacijom sportsko penjanja u BIH, (trenira dijecu, vodi ih na takmičenja, bavi se opremanjem smjerova i penjališta itd.)

On je jedan od pionira u ovom sportu i motivisao je mnoge da penju a neke i da formiraju druge klubove u Hercegovini.

Ovo je prvi u nizu od planirana četiri Ca’binera (od riječi carabiner) na četiri penjališta u Hercegovini.

 – Sportski penjači većinu svojih aktivnosti obavlja u prirodi po stijenama. Zimska sezona se koristi za trening u Boulder salama te čim prvo sunce i toplo vrijeme omogući, spema se oprema i penjači odlaze na stijenu. Na stijenama se osim treninga i rekreativnog penjanja, često održavaju i takmičenja, festivali te i godišnji kursevi za početnike, brojne edukacije i radionice u prirodi za dijecu i odrasle. Cilj tih radionica je pokrenuti kod učesnika obavljanje redovne fizičke aktivnosti te zdrav život i boravka u prirodi kao preventivu i jedan vid „ekoterapiju“ – istakli su iz penjačkg kluba – Blagaj Climbing i Eko centara Blagaj.

Volonteri koji su iznosili materijal gore na lokaciju, koji su učestvovali u gradnji i pomagali su- članovi klubova ASPK Neretva,Blagaj Climbing, Omladisnki klub Novi Val te brojni simpatizeri koji vole planinu i planinski duh. Napravila se čarobna atmosfera već prvog dana i ovaj objekat je postao viralan.

Autor projekta je arhitekta Zorana Ugljen.

– Ljubav prema kamenu i penjanju gajim od malih nogu i svojih prvih planinarskih koraka na Velebitu. Još kao dijete sam učestvovala u gradnji pastirskih kamenih kuća sa krovom od granja, sad ih zovemo moderno-shelter i time zauvjek odredila svoj životni put. Više od 10 godina se bavim arhitektonskim projektovanjem i prvi put izvodim ovakav objekat- gdje sam projektant, konstruktor i radnik. S obzrom da na lokaciji nema struje ni vode, da je udaljena od glavnog puta 20 min hoda uzbrdo, bilo je potrebno osmisliti konstrukciju koja će se lako montirati na terenu od strane običnih ljudi,  koristiti materijal koji će biti lagan za nošenje i po mogućstvu iskoristiti sve što nam priroda daje „besplatno“. Lokalitet obiluje lomljenim kamenom koji nije bilo teško prikupiti za gradnju temelja i postavljanje kućice na postament – istakla je Zorana Ugljen.

Objekat čini drveni kostur od devet ramova u obliku petougla čije su elementi isječeni u garaži, obilježeni za sastavljanje da bi h na terenu  slagali kao lego kocke. Jednom kad se konstrukcija podigla, bilo ju je lako podaščati i zatvoriti sa svih strana. Osnovni materijal za konstrukciju, pokrivanje i oblaganje unutrašnjosti je rezano drvo-colarica koje će u konačnici biti premazano prirodnim voskom.

Sklonište je prilagođeno za spavanje do šest osoba (dva mjesta u potkovlju i četiri padajuća kreveta u glavnom dijelu) te za boravak, predavanje i druženje više penjača.