Naslovnica INFO Umro slavni glumac Sean Connery

Umro slavni glumac Sean Connery

391
0

Preminuo je glumac Sean Connery, javlja BBC. Imao je 90 godina.

Connery je prvi tumačio ulogu čuvenog Bonda u filmu “Dr. No” koji je objavljen 1962. godine. Rolu je kasnije reprizirao u ostvarenjima “From Russia with Love”, “Goldfinger”, “Thunderball” i “You Only Live Twice”.

Thomas Sean Connery rođen je 25. augusta 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Conneryev otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja. U dobi od 15 godina Sean je izbačen iz škole pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici. Iako je u školi loš učenik u ratnoj mornarici je bio dobar oficir. Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da povremeno dobije posao modela.

Njegov pozorišni debi bio je u Londonu 1951. godine. Tri godine kasnije (1954.) glumio je na britanskoj televiziji (BBC) gdje je postigao uspjeh u Requiem for a Heavyweight. Nakon toga počeo je glumiti na filmskom platnu igrajući manje uloge. Njegova prva važnija filmska uloga bila je u filmu Another Time, Another Place (1958.), gdje mu je partnerica bila Lana Turner.

Međutim Connery je još uvijek bio relativno nepoznat sve dok nije odglumio ulogu tajnog agenta Jamesa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na pustolovnim novelama Iana Fleminga.

Za film Nedodirljivi (1987.) osvojio je Oscara.