Za one koji nemaju strpljenja da čekaju da kvasac, u raznim varijantama recepata za hljeb i druga peciva, nadođe – postoji brzinsko rješenje. U tom slučaju, ili ako vam se, prosto, žuri, možete napraviti brzi hljeb sa praškom za pecivo.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jaja (sobne temperature)
- 6 kašika ulja
- 3,5 dl mlijeka ili vode
- pola male kašike soli
- 1 mala kašika praška za pecivo
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni. U veću posudu ubacite sve suve sastojke (brašno, so i prašak) pa ih pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko ili vodu i ulje. Potom mokre sastojke ulijevajte u posudu sa suvim sastojcima i dobro izmiješajte varjačom dok se sve ne poveže.
Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i pecite oko 45 minuta.
U hljeb možete dodati razne začine po svojoj želji ili ga obogatiti nekim sjemenkama. Takođe možete i miješati različite vrste brašna. Na primjer, pomiješajte 150 g bijelog i 150 g raženog brašna.