Tuzlanski arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić iz arhitektonskog ureda Novi dom su dobili vrijednu internacionalnu arhitektonsku nagradu BigSEE Architecture Award 2020 za njihov projekt Kapele na Svetištu Kondžilo u kategoriji javne arhitekture.

Stručni žiri BigSEE platforme i Big Architecture Festival-a su odabrali ovaj projekt u konkurenciji brojnih projekata iz 19 zemalja Jugoistočne Europe.

Platforma Big SEE (Big Southeast Europe) pod okriljem Zavoda BIG – Centra za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Europe sa središtem u Ljubljani sustavno istražuje, evaluira, ističe i promovira kreativnu izvrsnost Jugoistočne Europe.

Predstavlja poseban forum za razgovor i razvoj kulturne, ekonomske i političke uloge ove regije u globaliziranom svijetu, okupljajući 19 zemalja – Austrija,  Slovenija, Italija, Mađarska, Bugarska, Češka Republika, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Moldavija,  Kipar, Grčka, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Arhitekti su istakli da je projekt Zavjetne kapele integralni dio kompletnog arhitektonsko-urbanističkog projekta kompleksa Marijanskog svetišta Kondžilo u Komušini.

Zavjetna kapela kao integralni dio kompletnog arhitektonsko-urbanističkog projekta kompleksa Marijanskog svetišta Kondžilo u Komušini

Radovi na izgradnji Svetišta su započeti 2010. godine, a radi kompleksnosti i samog značaja projekta, njegova izgradnja je podijeljena u faze.

Kapela od crnog stakla je središte i znak samog Svetišta, suvremeno mjesto identifikacije zajednice prožeto dubokom simbolikom koja je vodila arhitektonsko oblikovanje.

Predstavlja sklopljene ruke koje visoko podižu križ  čuvajući uspomenu na arhitipsku siluetu prve skromne kapelice iz 1906. godine.

Kapela je u osnovi crni stakleni kvadrat opisan bijelim križem.

Arhitipska silueta i simbolika u suvremenoj interpretaciji nastavljaju trajati u svijesti zajednice kroz asocijacije na već viđeno, naučeno i naslijeđeno.

U potpunosti staklena kapela je postavljena na vrhu brda Kondžilo, ali pogled u unutrašnjost kapele je onemogućen primjenom reflektirajućeg crnog stakla.

Introvertni interijer kapele formira mirno i dostojanstveno mjesto za molitvu i kontemplaciju, zaštićeno od vanjskih pogleda ali u isto vrijeme otvarajući slobodne vizure na sve strane svijeta za onoga tko se nalazi unutra. Otvoreno- zatvoreni prostor ove staklene kapele simbolizira svu kompleksnost trenutka, nudeći i tražeći propitivanje, suočavanje i transcendenciju.

Arhitekti ističu da su tehnički zahtjevna i inovativna konstrukcija i suvremena staklena materijalizacija redizajnirali arhitipsku siluetu kapele, koja autentično prezentira vrijeme u kojem je nastala kao i mogućnosti njenih graditelja. Ova kapela je skulptura u prostoru, mjesto nove, suvremene, dinamične i optimistične identifikacije zajednice, znak i kompas.

 

 

 

Novi dom je obiteljski arhitektonski ured, vođen od strane arhitekte Jure Pranjića i njegove kćeri Ane Bosankić, magistrice arhitekture.

Juro Pranjić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1983. godine i pohađao je postdiplomski studij na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a “Novi dom” je osnovao 1996. godine.

Ana Bosankić je stekla diplomu magistra na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2009. godine i od tada je partner i suvlasnik u Novom domu.

Osvajajući internacionalne arhitektonske natječaje, projektirali su i izgradili brojne sakralne objekte u Bosni i Hercegovini, mnoge poslovne i stambene objekte, spomenike, urbanističke projekte i dr. Uz projektiranje, oni svoje projekte predano vode kroz cijeli složeni proces izgradnje, inženjeringa i nadzora. Društveno su angažirani i aktivni u široj zajednici i na arhitektonskoj sceni.

U posljednje tri godine, stručni internacionalni žiri je odabrao njihova četri projekta na izložbu najuspješnijih arhitektonkih ostvarenja u Bosni i Hercegovini “Collegium artisticum” u organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH.

Uz projekt Kapele na Svetištu Kondžilo za selekciju izložbe “Collegium artisticum” u protekele tri godine su uvršteni i njihovi projekti Kapele sv. Franje u Gornjem Vukšiću, rekonstrukcija interijera Crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom i Kompleks Provincijske uprave Školskih Sestara Franjevki u Sarajevu.

Dodjela Big SEE Architecture Award 2020 nagrada i predstavljanje nagrađenih projekata su se trebali održati na tradicionalnoj Big SEE izložbi i u sklopu Big Architecture Festival-a, koji se organizira svake godine u mjesecu svibnju u Ljubljani, ali radi novonostalih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa Covid 19 svi planirani događaji su otkazani i održat će se preko online platformi organizatora.

Svečanost dodjele nagrada je prolongirana za narednu godinu, a pored arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić na proslavi će sudjelovati i župnik i čuvar Svetišta vlč. Boris Salapić i predstavnici generalnog izvođača svih radova d.o.o. Ćosić promex, direktor Mijo Ćosić i projektni inžinjer Igor Dadić, jer Big SEE platforma prepoznaje značaj svih sudionika u građenju koji utječu na uspješnu realizaciju samog projekta i na njegovu izvrsnost.