Kada napolju zahladni, a virusi i prehlade počnu da kruže, našem tijelu najviše prija tanjir nečeg toplog, hranljivog i ljekovitog. Upravo takav je ovaj potaž od mrkvee i đumbira, pravi jesenji imuno-potaž.

Lagan, a istovremeno pun energije, vitamina i prirodnih antioksidanasa. Đumbir podiže imunitet, markva daje slatkastu notu i obilje beta-karotena, dok miris pečenog povrća grije dušu i tijelo.

Ovo jelo je idealno kao lagana večera ili uvod u ručak, a uz par kockica prepečenog hljeba postaje prava čarolija u tanjiru.

Topao, kremast i pomalo pikantan, ovaj potaž nije samo hrana, već pravi prirodni eliksir koji grije iznutra, a recept smo našli kod blogerke i nutricioniste Aleksandre Đorđević, poznate i kao @bigmama_healthyfood.

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Sastojci:

300 g mrkve

1/2 glavice crnog luka

Komadić svježeg đumbira (veličine palca)

15 ml maslinovog ulja

So i začini po ukusu (biber, kurkuma, suvi biljni začin)

300 ml vode

Priprema:

Očistite i nasjeckajte mrkve, crni luk i đumbir.

Stavite povrće u pleh, prelijte maslinovim uljem, posolite i začinite po ukusu.

Pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, dok povrće ne omekša i ne zamiriše.

Zatim sve ubacite u blender i postepeno dodajte vodu dok ne dobijete željenu gustinu.

Po želji možete dodati i bijeli luk, ili zamjeniti dio mrkve bundevom ili batatom za drugačiji ukus.