Kada napolju zahladni, a virusi i prehlade počnu da kruže, našem tijelu najviše prija tanjir nečeg toplog, hranljivog i ljekovitog. Upravo takav je ovaj potaž od mrkvee i đumbira, pravi jesenji imuno-potaž.
Lagan, a istovremeno pun energije, vitamina i prirodnih antioksidanasa. Đumbir podiže imunitet, markva daje slatkastu notu i obilje beta-karotena, dok miris pečenog povrća grije dušu i tijelo.
Ovo jelo je idealno kao lagana večera ili uvod u ručak, a uz par kockica prepečenog hljeba postaje prava čarolija u tanjiru.
Topao, kremast i pomalo pikantan, ovaj potaž nije samo hrana, već pravi prirodni eliksir koji grije iznutra, a recept smo našli kod blogerke i nutricioniste Aleksandre Đorđević, poznate i kao @bigmama_healthyfood.
Vrijeme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
300 g mrkve
1/2 glavice crnog luka
Komadić svježeg đumbira (veličine palca)
15 ml maslinovog ulja
So i začini po ukusu (biber, kurkuma, suvi biljni začin)
300 ml vode
Priprema:
Očistite i nasjeckajte mrkve, crni luk i đumbir.
Stavite povrće u pleh, prelijte maslinovim uljem, posolite i začinite po ukusu.
Pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, dok povrće ne omekša i ne zamiriše.
Zatim sve ubacite u blender i postepeno dodajte vodu dok ne dobijete željenu gustinu.
Po želji možete dodati i bijeli luk, ili zamjeniti dio mrkve bundevom ili batatom za drugačiji ukus.