Ako je marlenka torta godinama važila za omiljeni desert na svečanim trpezama, sada su njen tron preuzele – marlenka kuglice. Ovaj brzi i efektni slatkiš u posljednje vrijeme apsolutno dominira društvenim mrežama, gdje korisnici dijele svoje kreativne verzije i savjete za pripremu.
Posebna čar leži u jednostavnosti recepta i kombinaciji sastojaka koja garantuje bogat i pun ukus – spoj karamele, meda, putera, keksa i oraha u formi malih zalogaja kojima je teško odoljeti.
Za razliku od torte koja zahtijeva nešto više vremena i pažnje, marlenka kuglice gotove su za svega pola sata i ne traže posebno kulinarsko umijeće. Nakon kratke pripreme i hlađenja u frižideru, dobijete poslasticu koja je podjednako privlačna i oku i nepcu, pa ne čudi da su postale pravi hit i na porodičnim okupljanjima i na društvenim mrežama.
Ove kuglice su idealan izbor kada želite nešto brzo, ukusno i efektno – desert koji u nekoliko koraka spaja tradiciju i savremeni trend.
Recept za marlenka kuglice
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
340 g mljevenog keksa
200 g putera
80 g otopljene karamele
2 kašike meda
2 kašike ruma
sitno sjeckani orasi
Priprema:
U činiji pomiješajte mljeveni keks sa rumom i ostavite nekoliko minuta. Otopite puter i sjedinite ga s karamelom i medom, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Spojite sve sastojke i dobro izradite masu dok ne postane kompaktna.
Oblikujte kuglice rukama i uvaljajte ih u sjeckane orahe ili drugo orašasto voće po izboru. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena prije posluživanja.