Avgust je ključan mjesec za paradajz jer biljke tada zahtijevaju više pažnje i hranjivih materija za nastavak cvjetanja i plodonošenja. Osim uklanjanja korova, održavanja vlage i dovoljnog svjetla, pravilna prihrana je presudna za razvoj plodova, a ne samo lišća.

Recept za organsko đubrivo

Sastojci:

Heljda (1 kašika, sameljena u prah) – bogata fosforom, kalijumom i kalcijumom

Drveni pepeo (1 kašika) – jača biljke, neutrališe kiselost tla i štiti od bolesti

Surutka (100 ml) – sadrži kalcijum, fosfor i magnezijum, podstiče cvjetanje i fotosintezu

Soda bikarbona (opciono, 1/2 kašičice) – pomaže u prevenciji gljivičnih oboljenja

Priprema:

Sameljite heljdu i pomiješajte sa 300 ml tople vode.

Dodajte drveni pepeo i ostavite 24 sata.

Procijedite smjesu, dodajte surutku i po želji sodu bikarbonu.

Razblažite sa 2 litre vode.

Upotreba:

Zalivajte svaku biljku sa 300 ml svakih 10 dana, primjenjujući pri korijenu, bez zalijevanja lišća.

Prednosti đubriva:

Povećava rod zahvaljujući kalijumu i fosforu

Jača biljke i štiti od bolesti uz pomoć kalcijuma i magnezijuma

Ekološki je prihvatljivo, bez hemikalija

Produžava sezonu plodonošenja do jeseni

Dodatni savjeti:

Održavajte ravnotežu vlage u tlu

Redovno uklanjajte korov i orežite lišće

Pratite znakove gljivičnih bolesti i reagujte pravovremeno

Ovo prirodno đubrivo obezbjeđuje biljci minerale i optimalne uslove za rast i zaštitu, čime se obezbjeđuje obilno i zdravo plodonošenje.