Mnogi vjeruju da će preskakanjem doručka smanjiti unos kalorija i lakše kontrolisati težinu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ova naizgled bezazlena jutarnja navika može imati potpuno suprotan efekat – naročito kada je riječ o zdravlju srca, metabolizmu i težini.
Zašto je doručak toliko važan?
Jutro je ključno doba dana. Nakon višesatnog posta tokom sna, organizmu je potreban kvalitetan obrok kako bi dobio energiju, stabilizovao nivo šećera u krvi i pokrenuo metabolizam. Kada preskočimo doručak, tijelo ulazi u stanje stresa, a posljedice se vremenom gomilaju.
Dijabetolog i endokrinolog dr Luiza Napiorkovska objašnjava da preskakanje doručka povećava koncentraciju insulina i pogoršava insulinsku rezistenciju. To može dovesti do abdominalne gojaznosti – nagomilavanja masnog tkiva u predjelu stomaka, što je posebno rizično kod djece i tinejdžera.
Osim toga, visoki nivoi insulina negativno utiču na koncentraciju i pažnju, pa djeca i odrasli koji preskaču doručak češće imaju problema sa učenjem, produktivnošću i raspoloženjem.
Posljedice koje nosi preskakanje doručka
povećava rizik od gojaznosti i taloženja masti oko stomaka,
pogoršava insulinsku rezistenciju, što može voditi ka dijabetesu tipa 2,
povećava šanse za srčane bolesti,
smanjuje sposobnost koncentracije i produktivnosti.
Naučna potvrda štetnosti
Studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu Diabetes Care, pokazala je da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji preskoče doručak imaju veći rizik od naglih skokova nivoa glukoze tokom dana. To dodatno opterećuje beta ćelije pankreasa i pogoršava funkciju metabolizma.
Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu naglašava da upravo zbog toga doručak kod dijabetičara nije samo preporuka, već potreba – jer stabilizuje šećer u krvi i smanjuje opasne oscilacije.
Kako doručkovati pametno?
izbjegavajte brze šećere (kroasane, bijeli hljeb, zaslađene pahuljice),
birajte proteine i vlakna (jaja, zobene pahuljice, jogurt, voće),
ne preskačite – čak i manji, uravnotežen obrok bolji je od praznog stomaka.




