Mnogi vjeruju da će preskakanjem doručka smanjiti unos kalorija i lakše kontrolisati težinu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ova naizgled bezazlena jutarnja navika može imati potpuno suprotan efekat – naročito kada je riječ o zdravlju srca, metabolizmu i težini.

Zašto je doručak toliko važan?

Jutro je ključno doba dana. Nakon višesatnog posta tokom sna, organizmu je potreban kvalitetan obrok kako bi dobio energiju, stabilizovao nivo šećera u krvi i pokrenuo metabolizam. Kada preskočimo doručak, tijelo ulazi u stanje stresa, a posljedice se vremenom gomilaju.

Dijabetolog i endokrinolog dr Luiza Napiorkovska objašnjava da preskakanje doručka povećava koncentraciju insulina i pogoršava insulinsku rezistenciju. To može dovesti do abdominalne gojaznosti – nagomilavanja masnog tkiva u predjelu stomaka, što je posebno rizično kod djece i tinejdžera.

Osim toga, visoki nivoi insulina negativno utiču na koncentraciju i pažnju, pa djeca i odrasli koji preskaču doručak češće imaju problema sa učenjem, produktivnošću i raspoloženjem.

Posljedice koje nosi preskakanje doručka

povećava rizik od gojaznosti i taloženja masti oko stomaka,

pogoršava insulinsku rezistenciju, što može voditi ka dijabetesu tipa 2,

povećava šanse za srčane bolesti,

smanjuje sposobnost koncentracije i produktivnosti.

Naučna potvrda štetnosti

Studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu Diabetes Care, pokazala je da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji preskoče doručak imaju veći rizik od naglih skokova nivoa glukoze tokom dana. To dodatno opterećuje beta ćelije pankreasa i pogoršava funkciju metabolizma.

Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu naglašava da upravo zbog toga doručak kod dijabetičara nije samo preporuka, već potreba – jer stabilizuje šećer u krvi i smanjuje opasne oscilacije.

Kako doručkovati pametno?

izbjegavajte brze šećere (kroasane, bijeli hljeb, zaslađene pahuljice),

birajte proteine i vlakna (jaja, zobene pahuljice, jogurt, voće),

ne preskačite – čak i manji, uravnotežen obrok bolji je od praznog stomaka.