Ljuska bijelog luka sadrži fenilpropanoide bogate antioksidansima, koji jačaju imunitet i imaju antikancerogena svojstva. Zanimljivo je da stručnjaci tvrde da upravo ljuska sadrži više korisnih materija od samog bijelog luka!
Zašto koristiti ljusku bijelog luka?
Snižava krvni pritisak i sprečava taloženje naslaga u arterijama.
Bogata je vlaknima – odlična za probavu i snižavanje holesterola.
Doprinosi zdravlju srca i može imati preventivno dejstvo kod određenih tipova karcinoma.
Kako je koristiti?
U supama – Dodajte ljuske prilikom kuvanja supe, a zatim ih uklonite prilikom cijeđenja. Ako ne volite jak ukus, koristite samo kašičicu do dvije ljuski, a ako volite aromu bijelog luka, slobodno dodajte cijelu šaku.
Kao čaj ili bistru supu – Skuvajte ljuske bijelog luka u vodi 10–15 minuta, pa dobijenu tečnost koristite za kuvanje pirinča, soseva ili konzumirajte kao toplu supu uz rezance ili knedle.
Važno! Ako koristite ljuske u ishrani, birajte organski bijeli luk kako biste izbjegli pesticide.
Iskoristite sve blagodati bijelog luka – čak i ono što obično bacate.




