​Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su i naša prva iskustva s kuhanjem generalno bila vezana za rižu. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan.

Kada kuhaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu.

1. Kako odabrati najbolju rižu

Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže – zavisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta:

2. Rižu treba oprati prije kuhanja

Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.

3. Pripazi na količinu

Količina vode i riže važna je kod kuhanja, na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode.

4. Kuhanje riže

U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuhaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuhaj još 15 do 20 minuta.

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuhanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.

6. Okus za kraj

Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo karija ili kurkume prilikom kuhanja, prenosi “Gastro.24Sata”.