Zimnica je odličan način da sačuvamo sezonske plodove i tokom cijele godine uživamo u njihovom ukusu i hranljivim vrijednostima. Ipak, čak i najiskusniji domaćini mogu napraviti greške zbog kojih zimnica brže propadne.
Stručnjaci upozoravaju da je ključ u čistoći i pravilnoj pripremi. Ruke, posuđe i pribor moraju biti temeljno oprani, a staklenke i poklopci sterilizovani – kuvanjem u vodi ili pomoću sterilizatora. Tek tada je zimnica spremna za pakovanje.
Evo najčešćih grešaka koje treba izbjeći:
1. Korištenje prezrelih ili oštećenih plodova
Zdravo voće i povrće su osnova svake dobre zimnice. Prezreli ili truli sastojci ubrzavaju kvarenje i prenose bakterije na ostatak namirnica.
2. Nepotpuno kuvanje
Kod džemova, pekmeza i sličnih recepata, važno je da se smjesa dovoljno skuva. Ako to ne uradite, bakterije i enzimi mogu uništiti vašu zimnicu.
3. Ostavljanje vazduha u teglama
Prilikom pakovanja, staklenke moraju biti napunjene do mjere da ne ostaje vazduh. On podstiče razvoj plesni i kvarenje. Poklopci moraju biti dobro zatvoreni kako bi spriječili prodiranje mikroorganizama.
4. Nepravilno skladištenje
Zimnica mora stajati na hladnom, tamnom i suvom mjestu. Idealna temperatura je između 10 i 20 stepeni. Toplota i svjetlost ubrzavaju kvarenje, pa izbjegavajte police blizu šporeta ili prostorija s direktnim sunčevim svjetlom.
Tajna dobre zimnice je čistoća, kvalitetni sastojci, pravilno kuvanje i čuvanje na odgovarajućem mjestu. Ako se pridržavate ovih pravila, vaša zimnica može trajati mjesecima – a vi ćete uživati u njenom ukusu kao da je tek spremljena.




