Mnogi ljudi nesvjesno unesu više šećera nego što misle – jer on se ne krije samo u kolačima i gaziranim pićima, već i u brojnim prerađenim namirnicama. Upravo zato važno je razlikovati prirodne šećere (iz voća) od dodatih šećera u industrijskoj hrani.

Prirodni šećeri iz voća dolaze u paketu s vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji povoljno utiču na zdravlje. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje cjelovitog voća može čak smanjiti rizik od dijabetesa i hroničnih bolesti.

Za osobe koje paze na unos šećera – bilo zbog zdravlja ili linije – stručnjaci preporučuju voće sa niskim sadržajem šećera. Evo liste najboljih opcija:

Voće sa najmanje šećera

Limeta i limun – Samo 1–2 g šećera po plodu, prepuni vitamina C, odlični za dodavanje u jela i napitke.

Avokado – Gotovo bez šećera, a bogat zdravim mastima i vlaknima. Daje sitost i podržava zdravlje srca i varenja.

Maline – Slatke, a niskokalorične. Jedna šolja sadrži više vlakana nego većina drugog voća.

Kivi – Pruža obilje vitamina C i vlakana, štiti kožu i oči te pomaže varenju.

Kupine – Izvor vlakana i antioksidansa, jačaju imunitet i pamćenje, a i dalje sadrže malo šećera.

Jagode – Omiljeno voće bogato vitaminom C i antioksidansima, sa umjerenim sadržajem šećera.

Lubenica – Osvježava i hidrira jer sadrži puno vode, a malo šećera po porciji.

Grejpfrut – Blago gorak ukus, obiluje vitaminima A i C, odličan za početak dana.

Papaja – Manje šećera od manga i ananasa, dobar izvor folata i lako svarljiva.

Dinja – Bogata vodom i beta-karotenom, savršeno ljetno osvježenje.

Narandža – Cijeli plod (za razliku od soka) pruža vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera, plus obilje vitamina C i kalijuma.

Breskva – Slatka, mirisna i bogata vlaknima, vitaminima A i C i kalijumom – posebno zdrava ako se jede s korom.

Voće ne treba izbjegavati zbog šećera – naprotiv, ono je važan dio uravnotežene ishrane. Ako želite uživati u slatkom ukusu bez griže savjesti, birajte voće sa manjim udjelom šećera koje će istovremeno obogatiti organizam vlaknima, vitaminima i mineralima.