Avgust je ključan mjesec za paradajz jer biljke tada zahtijevaju više pažnje i hranjivih materija za nastavak cvjetanja i plodonošenja. Osim uklanjanja korova, održavanja vlage i dovoljnog svjetla, pravilna prihrana je presudna za razvoj plodova, a ne samo lišća.
Recept za organsko đubrivo
Sastojci:
Heljda (1 kašika, sameljena u prah) – bogata fosforom, kalijumom i kalcijumom
Drveni pepeo (1 kašika) – jača biljke, neutrališe kiselost tla i štiti od bolesti
Surutka (100 ml) – sadrži kalcijum, fosfor i magnezijum, podstiče cvjetanje i fotosintezu
Soda bikarbona (opciono, 1/2 kašičice) – pomaže u prevenciji gljivičnih oboljenja
Priprema:
Sameljite heljdu i pomiješajte sa 300 ml tople vode.
Dodajte drveni pepeo i ostavite 24 sata.
Procijedite smjesu, dodajte surutku i po želji sodu bikarbonu.
Razblažite sa 2 litre vode.
Upotreba:
Zalivajte svaku biljku sa 300 ml svakih 10 dana, primjenjujući pri korijenu, bez zalijevanja lišća.
Prednosti đubriva:
Povećava rod zahvaljujući kalijumu i fosforu
Jača biljke i štiti od bolesti uz pomoć kalcijuma i magnezijuma
Ekološki je prihvatljivo, bez hemikalija
Produžava sezonu plodonošenja do jeseni
Dodatni savjeti:
Održavajte ravnotežu vlage u tlu
Redovno uklanjajte korov i orežite lišće
Pratite znakove gljivičnih bolesti i reagujte pravovremeno
Ovo prirodno đubrivo obezbjeđuje biljci minerale i optimalne uslove za rast i zaštitu, čime se obezbjeđuje obilno i zdravo plodonošenje.




