Ako pažljivo brojite kalorije i trudite se da izbjegavate kolače i čokoladu, vjerovatno mislite da ste značajno smanjili unos šećera. Ipak, postoji jedna namirnica za koju mnogi ne bi ni pomislili da može da podigne šećer u krvi a to su kobasice.
Skriveni šećer u “slanoj” hrani
Iako kobasice spadaju u proizvode koje vezujemo isključivo za slani ukus, u gotovo svim vrstama kobasica dodaje se šećer. On poboljšava ukus, produžava trajnost i doprinosi teksturi i boji proizvoda.
Na taj način, iako količina šećera djeluje mala, u kombinaciji sa ostalim sastojcima može izazvati nagli skok šećera u krvi, pa čak i povećanu želju za dodatnom hranom.
Zašto je ovo posebno rizično?
Osobe koje prate unos šećera obično obraćaju pažnju na kolače i druge očigledne izvore. Međutim, kobasice mogu biti skriveni “krivac” za povećan nivo glukoze, što može predstavljati poseban problem za ljude sa dijabetesom ili gojaznošću.
Kako izbjeći zamku?
Nutricionisti savjetuju da se kobasice konzumiraju umjereno i da se prilikom kupovine obavezno čitaju etikete. Postoje i zdravije alternative kobasice sa manje aditiva, šećera i dodataka, ali najbolja opcija uvijek ostaje svježa i prirodna hrana: povrće, integralne žitarice i nemasni proteini.
Sljedeći put kada posegnete za omiljenom kobasicom, imajte na umu da ona može biti izvor skrivenog šećera i to većeg nego što biste očekivali čak i od nekih slatkiša.