Doručak je ključni obrok koji pokreće organizam i određuje nivo energije za ostatak dana. Međutim, izbor između slatkog i slanog doručka može imati veliki uticaj na zdravlje i apetit tokom dana.

O tome na svom Instagram nalogu govori prof. dr Dušan Vešović, specijalista medicine rada, farmacije i integrativne medicine.

Sladak doručak – brz, ali problematičan

Namirnice poput žitarica, meda, marmelade i peciva često se biraju jer su brze i ukusne, ali:

Sadrže mnogo šećera

Brzo podižu nivo glukoze, ali i brzo izazivaju njen pad

Mogu dovesti do umora i pojačanog apetita tokom dana

“To često rezultira prejedanjem i povećanim unosom kalorija”, upozorava dr Vešović.

Slan doručak – stabilniji početak dana

Za razliku od slatkog, slan doručak koji sadrži proteine i zdrave masti (poput jaja, sira, povrća i integralnog hljeba):

Pruža dugotrajan osjećaj sitosti

Stabilizuje nivo šećera u krvi

Pomaže boljoj koncentraciji i produktivnosti

“Ovakav doručak omogućava stabilan i fokusiran početak dana”, dodaje profesor.

Naučno je potvrđeno

Studije pokazuju da doručak sa visokim udjelom šećera:

Negativno utiče na metabolizam

Može pogoršati regulaciju apetita

S druge strane, uravnotežen doručak bogat proteinima i vlaknima pomaže održavanju energije i sitosti.

Prijedlog za zdrav doručak

Za one koji vole slatke ukuse:

Grčki jogurt

Bobičasto voće

Orašasti plodovi

Za ljubitelje slanog:

Omlet sa špinatom

Integralni tost

Cilj je da obrok bude hranljiv, održiv i da podrži vašu energiju tokom cijelog dana.

“Doručak nije samo obrok, već prilika da svom tijelu date dobar start”, zaključuje dr Vešović.