Doručak je ključni obrok koji pokreće organizam i određuje nivo energije za ostatak dana. Međutim, izbor između slatkog i slanog doručka može imati veliki uticaj na zdravlje i apetit tokom dana.
O tome na svom Instagram nalogu govori prof. dr Dušan Vešović, specijalista medicine rada, farmacije i integrativne medicine.
Sladak doručak – brz, ali problematičan
Namirnice poput žitarica, meda, marmelade i peciva često se biraju jer su brze i ukusne, ali:
Sadrže mnogo šećera
Brzo podižu nivo glukoze, ali i brzo izazivaju njen pad
Mogu dovesti do umora i pojačanog apetita tokom dana
“To često rezultira prejedanjem i povećanim unosom kalorija”, upozorava dr Vešović.
Slan doručak – stabilniji početak dana
Za razliku od slatkog, slan doručak koji sadrži proteine i zdrave masti (poput jaja, sira, povrća i integralnog hljeba):
Pruža dugotrajan osjećaj sitosti
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Pomaže boljoj koncentraciji i produktivnosti
“Ovakav doručak omogućava stabilan i fokusiran početak dana”, dodaje profesor.
Naučno je potvrđeno
Studije pokazuju da doručak sa visokim udjelom šećera:
Negativno utiče na metabolizam
Može pogoršati regulaciju apetita
S druge strane, uravnotežen doručak bogat proteinima i vlaknima pomaže održavanju energije i sitosti.
Prijedlog za zdrav doručak
Za one koji vole slatke ukuse:
Grčki jogurt
Bobičasto voće
Orašasti plodovi
Za ljubitelje slanog:
Omlet sa špinatom
Integralni tost
Cilj je da obrok bude hranljiv, održiv i da podrži vašu energiju tokom cijelog dana.
“Doručak nije samo obrok, već prilika da svom tijelu date dobar start”, zaključuje dr Vešović.




