Mnogi ljubitelji biljaka već znaju da se kora od banane može koristiti kao prirodno gnojivo, ali manje je poznato da i kafa – tačnije, talog kafe i razrijeđena crna kafa – mogu imati blagotvoran učinak na određene vrste sobnog cvijeća. Ipak, ovaj smeđi napitak nije univerzalni saveznik za sve biljke. Njegova upotreba zahtijeva pažljivo doziranje i razumijevanje potreba biljke, jer nepravilna upotreba može dovesti do truljenja korijena, zakiseljavanja tla ili zastoja u rastu.

U nastavku otkrivamo koje biljke možete povremeno zalijevati kafom, kako to raditi ispravno i zašto uopšte kafa može biti korisna kao gnojivo.

Božićni kaktus (Schlumbergera bridgessii)
Ova biljka cvjeta tokom zime i često ukrašava domove jarkim ružičastim, crvenim i ljubičastim cvjetovima. Božićni kaktus preferira kiselo tlo, dobru drenažu i umjereno zalijevanje.
Kafa, zahvaljujući svojoj prirodnoj kiselosti i prisustvu azota, može biti odlična dopuna ishrani ove biljke. Idealno je zalijevati biljku hladnom, crnom kafom – pola šoljice, najviše dva puta sedmično.
Važno: nikada ne dodajte šećer ili mlijeko, i obavezno provjerite da zemlja između zalijevanja nije stalno vlažna.

Ciklama (Cyclamen spp.)
Ciklama je zimzelena biljka koja cvjeta u hladnijem dijelu godine, često između decembra i maja. S obzirom na to da voli blago kiselo tlo, kafa joj može pomoći da bolje apsorbuje hranjive tvari.
Za razliku od božićnog kaktusa, ciklama je osjetljivija, pa je potrebno razrijediti crnu kafu u omjeru 1:1 sa vodom. Ova mješavina se koristi jednom u 10 do 14 dana.
Ključ uspjeha: tlo mora biti rahlo i dobro drenirano, a kafa isključivo bez dodataka.

Orhideja moljac (Phalaenopsis spp.)
Poznata po svojim elegantnim cvjetovima, ova orhideja je zapravo jedna od lakših za održavanje ako se upoznate s njenim osnovnim zahtjevima.
Orhideje vole blago kiselo tlo, ali su vrlo osjetljive na previše vlage. Ako želite koristiti kafu, mora biti potpuno ohlađena, slaba i razrijeđena s vodom. Koristite je povremeno, ne češće od jednom mjesečno, kako ne biste poremetili osjetljivu ravnotežu u supstratu.
Preporuka: talog kafe možete pomiješati s kompostom ili koristiti kao sloj u saksiji, ali ne direktno na korijen.

Afrička ljubičica (Saintpaulia spp.)
Afričke ljubičice vole difuzno svjetlo i rahlo, kiselo tlo. Ne podnose prekomjerno zalijevanje, ali uživaju u hranjivim tvarima koje dolaze iz prirodnih izvora.
Za ovu biljku, kafa može biti korisna u razrijeđenom obliku, a još efikasnije djeluje ako se kombinuje s osušenim talogom i mljevenim ljuskama jaja, koje dodaju i kalcijum.
Savjet: zalijevanje kafom jednom u dvije sedmice može pospješiti rast i obnavljanje cvjetova, ali se mora pažljivo dozirati i kombinovati s uobičajenim režimom njege.

Zašto kafa djeluje kao gnojivo?
Kafa sadrži azot, fosfor, kalijum i druge elemente u tragovima koji pogoduju rastu biljaka. Njen pH je blago kiseo, što odgovara biljkama koje prirodno rastu u kiselkastom tlu. Osim toga, kafa može poboljšati strukturu tla, podstaći rast mikroorganizama korisnih za biljku, i privremeno povećati vlažnost supstrata.

Opšte preporuke za korištenje kafe kao gnojiva:

Koristite isključivo crnu, ohlađenu kafu – bez šećera, mlijeka ili zaslađivača.

Počnite s malim količinama i posmatrajte reakciju biljke.

Nemojte koristiti kafu na biljkama koje preferiraju alkalno tlo (npr. lavanda, ruzmarin, aloja).

Izbjegavajte svakodnevnu upotrebu – jednom u 10–14 dana je najčešće dovoljno.

Talog kafe možete osušiti i koristiti kao dodatak kompostu.

Ukoliko ste ljubitelj sobnih biljaka i ispijanja kafe, možda je vrijeme da spojite te dvije strasti. Uz pravilnu upotrebu, vaša jutarnja kafa može postati i saveznik u njezi biljaka.