Prekomjeran unos šećera postao je česta pojava u svakodnevnoj ishrani, a njegovi negativni efekti na zdravlje mogu se pojaviti i prije nego što ih postanemo svjesni.

Nutricionistkinja Lindzi Fencl za Eating Well upozorava na znakove koji ukazuju na to da je možda vrijeme za promjenu prehrambenih navika:

Promjene u ukusu – Previše šećera smanjuje osjetljivost receptora za slatko, pa je potrebno sve više da bi se postigao isti osjećaj zadovoljstva.

Slatki početak i kraj dana – Doručak s kroasanom i slatkom kafom, a dan završen desertom lako mogu premašiti preporučeni dnevni unos šećera.

Hronični umor – Nagle oscilacije šećera u krvi uzrokuju iscrpljenost i pojačanu želju za dodatnim unosom slatkog.

Stalna žeđ – Visok nivo šećera u krvi može dovesti do dehidracije i češćeg mokrenja, što može biti i rani znak dijabetesa.

Povišen holesterol – Šećer utiče na nivo “lošeg” LDL holesterola i triglicerida, čime povećava rizik za srčana oboljenja.

Karijes – Hrana bogata šećerom hrani bakterije koje stvaraju kiseline i oštećuju zube.

Povećanje tjelesne mase – Šećer donosi prazne kalorije i lako vodi ka gojenju.

Fencl ističe da nijedna namirnica nije “neprijatelj”, ali ključ je u umjerenosti i svjesnom izboru. Prepoznavanje ovih znakova može pomoći u pravovremenoj korekciji ishrane i očuvanju zdravlja.